Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Rusmiddelbruk i Norge før og nå

Hei!

Jeg lurer på om dere kunne hjelpe meg med å si litt om hvordan det var med rusmiddelbruk i Norge før og nå?

Hilsen jente, 14.

Svar fra ungrus.no 30.09.2013

Hei!

Du spør om hvordan det var med rusmiddelbruk i Norge før og nå.

Å skulle svare kort på et så omfattende spørsmål er ikke lett. Men jeg skal forsøke å si litt om noen elementer jeg mener kan være av interesse.

La meg begynne med å si at det vanligste rusmiddelet i Norge alltid har vært alkohol. Slik er det fortsatt.
Til å begynne med hadde vi mjød, en form for øl brygget med honning. Øl og mjød var ikke holdbart, dermed ble alt sammen drukket i løpet av kort tid. Dette skjedde gjerne ved høytider eller når det kom fint folk på besøk.
Det at alt måtte brukes med en gang mener man er en av grunnene til det vi idag kaller helgefylla i Norge.

Sammen med kristendommen kom de første munkene til landet. De hadde med seg kunnskap om destillering. De ble dermed først ute med produksjon av sprit i Norge.

Forbruket av alkohol økte opp gjennom historien. Rundt 1850 var det langt høyere enn det er idag.
Som en følge av det store misbruket av alkohol, kom det en motreaksjon som førte til strengere regler for produksjon og salg.
En periode mellom første og andre verdenskrig ble det til og med innført et forbud mot å importere, lage og selge sprit her i landet. Noe av utgangspunktet var at "Nu har quinder og børn fått nok".

Det har hele tiden vært menn som har brukt mest rusmidler i Norge. Det har derfor også vært flest menn som har måttet få hjelp for sin avhengighet. De siste tiårene har kvinnene økt sitt forbruk av alkohol. De bruker mer, oftere og i stadig flere sammenhenger. Det er derfor ikke overraskende at stadig flere kvinner nå søker hjelp for sin alkoholavhengighet.

Mye tyder på at de som begynner med alkohol når de er veldig unge lettere får problemer på grunn av dette etter hvert. Det er en av grunnene for at vi har en
18- årsgrense for kjøp av øl i Norge. 

Selv om bruken av alkohol har økt i stadig flere grupper blant de voksne, er det likevel viktig å merke seg at bruken av rusmidler blant de yngste ungdommene nå er lavere enn for omtrent ti år siden.

Det var særlig leger som var tidlig ute med å ruse seg på andre ting enn alkohol. De hadde tilgang til piller og andre legemidler som de brukte i sitt arbeid. For noen ble fristelsen og tilgjengeligheten for stor. 

Etter at hippiene i USA på 1960- tallet begynte å eksperimentere med cannabis og andre narkotiske stoffer, varte det ikke lenge før enkelte norske ungdommer valgte å ta etter.
Dermed hadde bruk av tabletter og narkotiske stoffer nådd ut til nye deler av befolkningen. Det ble snart tydelig at det ikke bare ble en tid med "peace and love", men en periode der en del unge havnet på utsiden av samfunnet.

Gruppen som bruker ulovlige rusmidler ser ut til å få problemer raskere og i sterkere grad nå enn tidligere. Dette kan ha sammenheng med at de nå også velger å prøve ut syntetiske rusmidler.

I de siste årene har enkelte satset på å lage stadig nye rusmidler på kunstig vis. Disse syntetiske rusmidlene skaper stor bekymring. Her finnes ingen historie å lene seg til. For enkelte stoffer finnes det ingen motgift når det går galt. 
Samtidig som det blir meldt om alvorlige skader og dødsfall, øker produksjonen, og enkelte unge mennesker tar sjansen.  

I dag har vi med andre ord en mengde ulike former for rus. De har alle det til felles at de kan skape avhengighet på en eller annen måte.
Det er ikke bare voksne menn, men også kvinner, barn og unge som velger å ruse seg. Mange rusmidler er i virkeligheten billigere og lettere å få tak i nå enn tidligere. De som ikke mestrer denne situasjonen sliter.

Håper dette var svar på noe av det du spurte om.


Vennlig hilsen


Kjell Th. Adolfsen

Rådgiver

Informasjons- og forebyggingsteamet

 

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut