Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Marihuana og hasj

Hei!

Hva er farligst av marihuana og hasj?

Hilsen jente, 18+

Svar fra ungrus.no 25.11.2013

Hei!

Jeg vet ikke bakgrunnen for at du stiller spørsmål om hva som er farligst av marihuana og hasj. Siden de kommer fra samme plante, vil bruk av begge rusmidler innebære fare for helseskade.

Det er fra planten cannabis sativa man kan produsere marihuana (tørkede blader og toppskudd), hasj (presset harpiks) og cannabisolje. Cannabisolje er lite brukt.

Tradisjonelt sett har hasj vært mest brukt i Norge, og av hasj og marihuana er det hasjen som har hatt det høyeste innholdet av det viktigste rusgivende stoffet THC.

Det vi imidlertid har sett de siste årene er at THC-nivået har økt i marihuana og noe mindre i hasj. Det vil si at marihuana kan ha like mye og høyere innhold av THC enn hasj.

Det har de siste årene vært utført mye forskning på cannabis og helseskader, og vi ser at cannabis gir større og flere helseskader enn man tidligere trodde.
THC fester seg blant annet i hjernen og påvirker mange av prosessene som skjer her, blant annet hukommelse, oppmerksomhet, evne til å ta valg og refleksjon (kognitive funksjoner).  
Bruk av hasj og marihuana kan også utløse psykisk sykdom, hjertesykdom, lungesykdom og påvirke fruktbarhet og fosterutvikling.

Når du spør om hva som er farligst av marihuana og hasj, er det derfor i dag vanskelig å si. Det er avhengig av partiet det kommer fra, hvor det kommer fra, om det er frilandsdyrket eller dyrket i drivhus/hus og så videre.

Som jeg nevnte tidligere kan nå marihuana ha like mye rusgivende virkestoff som hasj, og noen ganger høyere. Konklusjonen må derfor bli at vi ikke lengre kan si at det ene er farligere enn det andre.

Vi som jobber med ungdom og problematikk knyttet til cannabisbruk, ser at mange ungdommer (og voksne) bagatelliserer cannabis. Med den nye kunnskapen vi har, vet vi at det både kan skape avhengighet, påvirke kognitive funksjoner og gi helseskader.


Vennlig hilsen


Kristin Holen

Helsesøster,

Helsestasjon for ungdom

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut