Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Hasjrøyking, hukommelse og konsentrasjon

Hei!

Jeg er en gutt på 22 år som har røyket litt cannabis opp gjennom årene. Fra jeg var 18 til jeg var 21 (2 1/2 år) røyket jeg nesten hver dag helt til jeg fant ut at jeg måtte slutte.
Jeg sluttet av de grunnene de fleste oppgir, nemlig det at jeg ble asosial, fikk en viss form for angst, mistet venner osv. Jeg merket jo også at jeg begynte å huske dårligere, strevde med å finne ord når jeg snakket og mistet konsentrasjonen. Jeg føler fremdeles at jeg ikke husker så bra og at jeg har problemer med å konsentrere meg.

Som student begynner dette virkelig å være en hemning for meg. Det er over 1 år siden jeg sluttet å røyke fast, men jeg har riktignok røyket en gang i blant siden den gang. Det gikk først 5 måneder uten noen ting, så røyket jeg kanskje 1 gang i måneden etter det. Da var det gjerne 2-3 dager etter hverandre ca 1 gang i måneden.

Spørsmålet mitt er derfor om dette er noe som er permanent? (Min dårlige hukommelse og konsentrasjon) Eller må jeg slutte totalt?
Nå på lørdag var det to måneder siden sist jeg røyket, og det blir minst to måneder til neste gang.

Mvh en som angrer veldig på tidligere avhengighet.

Svar fra ungrus.no 12.03.2014

Kjære unge mann på 22!


Du kommer med viktige spørsmål, som mange ungdommer kommer til å ha behov for å stille etter hvert!
 
Mange har, som deg, hatt en periode med mye cannabisrøyking i den tiden da hjernen blir modnet. Flere rapporterer om negative senvirkninger, selv etter at de har holdt opp i lengre tid.
Tidligere trodde fagfolk at hjernen ikke tok varig skade av cannabisrøyking, men nyere forskning viser at det dessverre ikke er slik. Det er selvsagt forskjeller fra person til person, men forskerne har vist at funksjonen til hjernen kan være redusert i lang tid etter at man har sluttet.
Skaden blir større jo yngre man var da man brukte cannabis, og jo lengre man har holdt på.
Erfaring fra hasjavvenning i Kristiansand viser at personer som har røykt over lengre tid lettere vil trene opp blant annet hukommelse ved å gå gjennom et avvenningsprogram. Du er student, og har slik en fin arena for å holde hjernen din i form. Allikevel kan det være nødvendig og nyttig at du snakker om dette med noen som kan hjelpe deg å legge merke til endringer, som du ikke nødvendigvis ser selv. Det kan gjøre deg mer bevisst på både de forbedringer som skjer og eventuelle utfordringer du møter, som kanskje gjør at du må ta enda tydeligere valg. 
De delene av hjernen som er mest utsatt for skade, er dessverre de delene som er viktigst for læringsevnen, altså nærhukommelse og konsentrasjonsevne.
Du forteller at du begynte å røyke som 18-åring, altså forholdsvis sent i tenårene, men du forteller også at du fikk mye plager av røykingen og at disse fortsetter til tross for mindre inntak enn tidligere. Dette kan jo tyde på at du er ekstra følsom for skadevirkningene av cannabis. Thomas Lundqvist, er lege og arbeider mye med dette. Han mener at man kan opprettholde den kroniske ruspåvirkningen dersom man fortsetter å røyke flere dager i strekk hver måned. I så fall vil konsentrasjon og hukommelse være svekket, selv om man har trappet ned.

Du spør om svikten i hjernefunksjon er permanent. Det er det ingen som kan svare på i det enkelte tilfellet. Men hjernen har en stor selvhelbredende kapasitet, spesielt når man er ung, så du vil nok merke en viss bedring etter hvert. Det er heller ingen som kan si sikkert om cannabisrøyking en enkelt gang vil opprettholde eller forverre skadevirkninger. De fleste vil nok mene at det sikreste da vil være totalt avhold, det vil i hvert fall ikke gjøre skadene verre!

 

Med hilsen

 

Dagfinn Haarr,
Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut