Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Abstinensplager etter bruk av Rivotril og Xanax

Hei! 

Jeg brukte ca 8 mg rivotril & 8mg xanax i 2 år. Nå er jeg 18 mnd uten & har fortsatt masse abstinens, angst, uvirkelighetsfølelse, noia kvalme, diare, muskelsmerter, mister følelsen i kroppen, nummen, lydsensitiv, lyssky, tørre, såre øyne, brenner i munn, munntørrhet og kroppen, kriblinger i hele kroppen rar og uvel.

Blir det virkelig bedre dette? Kjennes ut som jeg må begynne igjen.

Lider hver dag...hjelp!

Kvinne 18+

Svar fra ungrus.no 08.06.2021

Kjære kvinne, 18+! 

Jeg synes at dette var et viktig spørsmål. Jeg tror det er mange som ikke er klar over hvor mye skade disse tablettene kan gjøre dersom man bruker dem over lengre tid (mer enn et par måneder). 

Du har brukt de sterkeste medikamentene i "valium-gruppa", (såkalt diazepam), i lang tid. Valium er standardstoffet som de andre stoffene sammenlignes med, og både Xanax og Rivotril regnes for å være 10-20 ganger sterkere enn Valium. Det betyr at 8 mg Rivotril og 8 mg Xanax til sammen tilsvarer svimlende 160-320 mg valium pr. døgn. Sammenlignet med Sobril er tallene enda mer voldsomme: Hadde du brukt Sobril, ville du måttet bruke 480-960 mg pr døgn for å få like mye "valiumenheter" i deg. Det som er litt heldig, er at disse stoffene er lite giftige så lenge man ikke blander dem med alkohol eller andre rusmidler. Da kan det ende med pustestopp og koma. Men det at de er lite giftige, betyr ikke at de ikke påvirker hjernen i stor grad. 

Når du ser disse tallene, er det kanskje ikke så rart å forstå at hjernen din fortsatt har det veldig tøft. Det setter sine spor å påvirke hjernen så massivt. Hjernen har mottakssteder (reseptorer) for kroppens egenproduserte valiumlignende stoffer. Dette systemet (GABA-systemet) griper inn i mange kroppsfunksjoner. Det du beskriver som abstinenser, er nesten en katalog over mye av det som GABA-systemet regulerer. Det som skjer ved langvarig bruk, er at GABA-systemet blir sterkt nedregulert, det betyr at det ikke lengre reagerer slik de skal på vårt egenproduserte "valium". Dermed oppstår de symptomene du beskriver når man slutter med Xanax og Rivotril.

Etter at man har sluttet å bruke disse stoffene, vil GABA-systemet gradvis "vokse ut" igjen. Det er store forskjeller mellom ulike mennesker på hvor lang tid en slik normalisering tar, men desverre tar det ofte lang tid. I mellomtiden er det ikke så veldig mye å gjøre, for dersom man begynner med diazepiner igjen, vil dette bare forlenge tiden det tar å bli frisk. 

Kanskje det kan være en liten trøst, men jeg har hatt flere pasienter som har klart å kutte ut disse stoffene. Det de forteller meg, er at de relativt plutselig føler seg bedre, men det kan ta lang tid. En av dem sa det så vakkert: "Now I inhabit my body".  
Lykke til og hold ut!

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut