Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Bekymret for venninnes rusmiddelbruk

Hei! 

Jeg har ei venninne som er på utveksling i utlandet. Under hennes opphold har hun begynt å ruse seg mye i tilknytning til festing. Hun har tatt alt fra Molly, kokain og røykt og spist hasj/hasjbrownies. Det begynner å gå litt ut av kontroll, og jeg begynner å bli bekymret, da jeg allerede har nære familiemedlemmer som sliter med rus/ etter rusproblemer.

Jeg lurer derfor på hvor mye ettervirkninger hun kan få av dette? Hun begynte for 1-2 måneder siden, og håper hun slutter når hun kommer hjem, som bare er om noen uker til. Og burde jeg være bekymret? Hun sier at hun kommer til å slutte delvis når hun kommer hjem. Er skikkelig redd for at hun kan få psykiske problemer da det allerede har skjedd med et familiemedlem, og lurer derfor på om hun kan få dette?
Ettersom hun bare til nå har tatt en god del over en kortere tid. Og hvordan kan jeg ta det opp med henne?

Venninne, 22

Svar fra ungrus.no 28.02.2022

Hei! 

Takk for at du skriver til oss i ungrus.no. Beklager at svaret kommer litt sent!

Din venninne er heldig som har ei venninne som bryr seg så mye om henne. Jeg forstår at du er bekymret, og spesielt siden du har kjent rusens påvirkning nært i familien også. 

Det som er skummelt med slike rusmidler er at det er så uforutsigbart og individuelt hvordan den kan påvirke vår psykiske helse.  

For noen kan omfattende rusmiddelbruk påvirke den mentale helsen, og utløse ulike psykiske lidelser. Det mest vanlige er at en kan utvikle ulike former for angst eller depresjon. I enkelte tilfeller kan det også oppstå andre alvorlige lidelser, i verste fall alvorlige psykoser.

Du kan si til henne at du er bekymret fordi du har sett hva rusen har gjort med et annet menneske du er glad i. Du sier det fordi du har omsorg for og er glad i venninnen din. Så er det opp til henne om hun vil slutte eller fortsette å ta disse rusmidlene. 

Ønsker deg lykke til og alt godt videre! 

Med vennlig hilsen 

Ann Christin Haugen

Spes.utd. sosionom 

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling. 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut