Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Skyldes barnefars oppførsel rus?

Hei!

Jeg er høygravid med min andre sønn, og han kan komme når som helst. Far til barna, har hatt et problem med rus tidligere, men nekter på at han har dette nå. Han viser ingen interesse for sønnen, og den siste uken, (som jeg er på overtid), tar han ikke engang telefonen. Jeg mistenker (og håper nesten) at han er begynt å ruse seg igjen, for ingen kan da være så iskald at de stenger ute familien sin på den måten, uten at det er noe annet involvert.
Hvordan blir egentlig mennesker påvirket av rus? Blir de litt blendet av virkeligheten rundt dem?

Gravid mamma

 

Svar fra ungrus.no 29.08.2018

Hei!

Takk for spørsmålet  ditt! Jeg forstår godt at du blir bekymret når du opplever at far til barna stenger dere ute.

Det er vanskelig å si om det er rus eller ikke som er årsaken til dette. Det vi vet er at rusbruk påvirker oss mennesker både fysisk og psykisk. Ved rusbruk ser vi ofte at mennesker oppfører seg helt annerledes enn det de gjør når de ikke er ruspåvirket. Både fornuften og følelsene kan blir endret når mennesker er påvirket, og dermed også virkelighetsoppfatningen. Det å bryte med egne verdier, som for eksempel interesse for barn, kan dessverre være en konsekvens av rusmisbruk. Det blir ofte mindre tid på andre verdier (familie, arbeid, fritid og venner) om man ha et rusproblem. Det er ofte de pårørende som reagerer på atferdsendringer før den som ruser seg selv vil innrømme at det er et rusproblem.   

Er det familiemedlemer eller andre du kan prate med om din bekymring? Jeg vil anbefale å ta kontakt med familievernkontoret.

Ta gjerne kontakt igjen om du har flere spørsmål.

Vennlig hilsen

Ann Christin Haugen

Spesialutdannet sosionom,

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus   

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut