Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Forvirret av benzo

Hei!

Har brukt benzo (rivotril), diazepam (valium 10mg) og alkohol nå. Ikke alltid alt på engang. I det siste når jeg har sovet og våknet har jeg ikke visst hvor jeg var i sånn 5-10 sekunder. Ellers har jeg trodd at jeg var en annen plass. Og jeg har sett folk inne på rommet når jeg våknet. Men muligens det også var en drøm. Jeg vet ikke. Dette har skjedd de siste 3-4 dagene. Også har jeg også drømt inni i drømmen min om det gir mening. Og inne i den drømmen har jeg også våknet opp helt forvirret. Av og til ikke visst hvor jeg er. Hva skjer med meg? Er det bare ''Benzo mareritt'', som noen kaller det? Begynner og bli litt bekymret, faktisk. Men ellers når jeg ''kommer til meg selv igjen'' er alt fint igjen. Dagene og alt går bra. Hva skjer? Noen som vet?
Takk for svar på forhånd.

Gutt 18+

Svar fra ungrus.no 14.10.2020

Hei!

Takk for at du sender inn spørsmål til oss!
Det må ha vært skremmende for deg å våkne opp forvirret. Godt å høre at du kom til deg selv igjen og at du har det bra. 

Jeg skal forsøke å forklare deg hva som kan ha skjedd.
Vanlige virkninger av benzodiazepiner alene er avslappethet, trøtthet og sløvhet. Hukommelsen og reaksjonsevnen svekkes. 
Økt impulsivitet og aggresjon kan forekomme.
Alkohol og benzodiazepiner sammen forsterker hverandres dempende effekt som kan føre til at du får problemer med å orientere deg og bli forvirret, kjenne trøtthet og i verste fall få alvorlige pusteproblemer. Det er verdt å merke seg at benzodiazepiner sammen med alkohol kan være farlig, fordi nedbrytningen i lever skjer saktere med begge rusmidlene i kroppen samtidig, som gjør at konsentrasjonen i blodet forblir høye over tid. Dette kan forklare forvirringen du opplevde. 

På enheten der jeg jobber, er jeg er kjent med at nattlig mareritt og såkalte synshallusinasjoner kan være abstinenssymptomer når pasienter skal trappe ned og slutte med benzodiazepiner og/eller alkohol. Ellers er såkalt "benzo-mareritt" ukjent for meg. Du kan lese mer om alkohol og benzodiazepiner på rustelefonen.no.

Håper dette var svar på spørsmålet ditt! 

Ta vare på deg selv! 

Vennlig hilsen 

Carina Egeland

Avgiftningsposten

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut