Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Hvordan hjelpe kompis som sliter?

Hei!

Har en kompis som har begynt å ruse seg alene i ukedagene etter ett brudd med damen sin, både jeg og en annen venn av han har prøvd å snakke med han å hjelpe han med å finne en hobby eller jobb slik at han har noe annet å tenke på.
Han er ikke noe særlig villig til å ta i mot den hjelpen vi vil gi han, han har vært tvangsinnlagt på sykehuset 1-2 ganger nå nylig når vi har vært ute og drukket grunnet selvmordstanker og selvmordsytringer. Vi har dessverre ikke vært til stede da dette har hendt, men han har fortalt det selv og vi har hentet han på sykehuset dagene etterpå. Vi har sagt at han burde dra til psykolog og få snakket om problemene sine siden vi ikke klarer å hjelpe han med våre tips og forslag. Vi kan heller ikke bruke tiden vår på å «leke» psykolog.
Jeg vet ærlig ikke hva jeg kan gjøre for at han får det bedre og ikke bruker rus som en utvei fra å være lei seg. Det vet jeg at ikke vil ende godt. Jeg er bekymret for at han kunne ha tatt en overdose eller ha prøvd å tatt sitt eget liv når han er i ruset tilstand, det er ikke godt å ha på samvittigheten om det skal hende. 
Vi har prøvd det vi kan, både å ta han med på forskjellige ting slik at tankene hans er innstilt på noe annet og vi har prøvd å hjelpe han med å finne en jobb siden,  han ikke fikk jobb etter lærlingtiden sin. Jeg tror heller ikke at corona hjelper på siden man er mye mer alene i tankene sine nå. 

Vær så snill å komme med tips til hva vi kan gjøre for at kompisen vår skal ha det bra!

Jente 18+

Svar fra ungrus.no 25.11.2021

Hei jente 18+!

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner at dette er en vanskelig situasjon for deg/dere. Det er vondt når noen man er glad i ikke har det godt og sliter.
I det du skriver, leser jeg at dere virkelig har stilt opp for deres venn, men at han pr i dag ikke har vært mottagelig for denne hjelpen.

Du skriver også at sykehuset har vurdert ham ved tvangsinnleggelse, og at tvangsvedtaket ikke har blitt videreført, siden dere har kunnet hente ham dagene etterpå.

Rus er kompliserte greier, det er vanskelig for den som ruser seg og for dem som står rundt og er glad i denne personen. Dere er ikke psykologer, dere skal være hans venner. Så det er viktig for meg å formidle at dere ikke har noe ansvar for hva kameraten deres velger. Men dere kan være der med kjærlighet og støtte.

Dere kan også ringe hans fastlege og informere hvordan dere opplever ham. En fastlege har taushetsplikt, men dere kan fortelle deres side av saken, uten at han må bryte taushetsplikten. Et annet tips er å kontakte hans foreldre, for å høre om de er klar over hvordan sønnen deres har det og at dere kan stå sammen om å hjelpe ham. Søk støtte i hverandre, dette er vanskelige ting å stå i.

RUSinfo.no (tidligere RUStelefonen) har chat og telefontjeneste, hvis du ønsker å snakke med noen som kjenner problemstillingen godt og kan se det helt utenfra. 
Al-Anon er en selvhjelpsgruppe for mennesker som bekymrer seg for rusbruken til en i familen eller i vennekretsen. 

Vennlig hilsen

Tone Jacobsen

Avdeling for rus og avhengighet

Sørlandet sykehus

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut