Svar fra ungrus.no 03.05.2019
Hei jente 14 år!
Du stiller et veldig godt spørsmål!
Felles for alle rusmidler er at de påvirker belønningssystemet i hjernen vår. Måten hjerne reagerer på rusen kan være medfødt og arvelig. Hos noen lærer hjernen raskt at rus er behagelig og viktig. Det behagelige oppfattes som belønning, og en ønsker å gjøre det igjen.
Mange av pasientene vi har hos oss bekriver sitt første møte med rusen som deres største forelskelse. Rusen kan føles skikkelig bra i starten. Hvis den begynner å ta større plass i livet, kan den første "romantiske" fasen hvor alt er godt, gli over til en fase hvor man ikke lenger får den samme følelse av velvære ved bruk av rusen, og til slutt kan rusen virke destruktiv. Da kan familie og venner begynne å gi tilbakemeldinger på oppførselen, man klarer ikke gå på skolen/jobb, og rusen gir ikke den gode følelsen lenger, men man ruser seg for å holde seg "frisk".
Det er flere grunner til at en ønsker å bruke rus. Det kan være en uro en har i kroppen, vanskelige følser eller andre ting. Rusen kan gi en lindring der og da, men på sikt kan den føre til det motsatte.
Flere jeg har snakket med beskriver en økning av uro/angst ved langvarig bruk av rus.
Håper du kan finne noe annet enn rus som kan gi deg det du trenger for å føle deg bra.
Vennlig hilsen
Ann Christin Haugen
Spesialutdannet soionom
Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling.