Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Redd for abstinenser i ny jobb

Hei!

Er ofte innom siden deres og finner mye trøst i å vite jeg ikke er alene om rusutfordringer, så stor takk for jobben du/dere gjør!

Denne gangen er jeg her for å stille mitt eget spørsmål ifb. abstinenser. Jeg har i løpet av de siste 10 dagene tatt Rivotril, i ulike mengder fra dag til dag. Jeg har hatt opphold når jeg har jobbet. Har ikke mer igjen, heller ingen planer om å anskaffe nye. Jeg vet at jeg kommer til å være påvirket noenlunde de neste 2 døgn fordi jeg ikke føler meg angstpreget, noe jeg gjør mye av tiden i hverdagen (slik har det vært de siste 4 årene).

Problemet mitt er at jeg begynner i ny jobb på mandag, 1. juli og er svært bekymret for abstinensene/ubehaget jeg vil gå gjennom de følgende dagene. Har absolutt ikke lyst å fortelle fastlegen om dette, ettersom jeg har null relasjon til vedkommende, fikk ny fastlege ifb. flytting. Hittil har jeg hatt null kontakt med legen. Jeg har dog alimemazin til disponering. Brukt medikamentet fra tid til annen ifb. søvnvansker pga nattevaktturnus. Tatt 20 mg av gangen, på det meste tatt 40 mg. Dette fører meg til det faktiske spørsmålet mitt, kan alimemazin lette noe på abstinensubehaget, evt være angstdempende?

Har dere også andre råd for benzoabstinenser til en jente på 24, som er i fulltidsjobb, har tilsynelatende godt sosialt liv og er glad i styrketrening. Tenker å nevne at jeg ikke drikker alkohol, så ingen fare for at jeg tyr til det, eller kombinerer det med andre substanser. Blir som å strø salt på såret.

Beklager for en lang melding, tenker alt jeg skrev var nevneverdig og takk på forhånd for svar!

Kvinne 24

Svar fra ungrus.no 12.07.2024

Hei Kvinne, 24! Dessverre fikk jeg først anledning til å besvare spørsmålet ditt i dag, og du har vel allerede fått "fasitsvaret" på hvorledes det gikk da du møtte på ny jobb. Men jeg vil gjerne drøfte det du spør om, fordi det kan ha interesse for andre også. Du har altså brukt ett av de mest potente benzodiazepinene i ti dager, men du skriver ikke noe om hvor mye og hvor ofte du har brukt Rivotril tidligere. Ti dager er for kort tid til å utvikle fysisk tilvenning og abstinenser. Dersom kroppen din har vært utsatt for Rivotril eller lignende i lengre tid tidligere, er det sannsynlig å oppleve abstinensreaksjoner. Det vi vet om alle benzodiazepinene, er at de hos mange mennesker gir langvarige og alvorlige abstinensreaksjoner dersom man slutter brått. Både angst, kramper og til og med psykoser kan utløses ved bråstopp, men da må man ha brukt disse stoffene i lengre tid .

Så til ditt konkrete spørsmål: Jeg forstår det som du tok siste dose 3-4 dager før du skulle begynne i den nye jobben. Halveringstiden til Rivotril er 30-40 timer, men dersom det gikk 3-4 dager siden siste inntak, var du nok i liten grad påvirket da du begynte på jobb 1. juli. 

Du skriver at du brukte totalt 8,5 mg. For å klargjøre om dette er mye eller lite, er det ofte lurt å omregne dette til Valium-ekvivalenter, siden det stoffet er kjent for de fleste. I Helsedirektoratets tabell, skal 8,5 mg Rivotril tilsvare et sted mellom 85 og 170 mg Valium. Fordelt på ti dager skulle det tilsvare et sted mellom 8,5 og 17 mg Valium, altså en ganske moderat dose, faktisk så godt som innenfor det som regnes som en forsvarlig dosering når man får resept på Valium fra sin lege. Dermed skulle du ikke bli svært påvirket 3-4 dager etter at du sluttet med Rivotril.

Så spør du om Alimenazin/Vallergan kan være til hjelp. Dette er et medikament mot allergi som virker søvndyssende og beroligende. Denne "bivirkningen" utnytter vi, og du vil nok også kunne ha glede av dette medikamentet i en overgang dersom du har mye uro og dårlig søvn. Men effekten slutter nokså raskt, så det er ikke lurt å bruke det fast.  

Lykke til!

Hilsen Dagfinn Haarr, lege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut