Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

17 år og gravid

Hei!

Jeg vet dette spørsmålet er svart på før, men jeg er gravid og jeg ble det med min kjæreste, men jeg tør ikke si det til foreldrene mine. Jeg bor ennå med dem så kan liksom ikke skjule det heller. Min kjæreste vet at jeg er gravid, men han sier ikke noe han heller til foreldrene sine.

Jeg er 3 måneder på vei, så jeg trenger hjelp nå.

Jente 17

 

Svar fra ungrus.no 29.12.2020

Hei!

Du skriver at du er 17 år gammel og gravid og at du ikke tør si dette til foreldrene dine.

Det er ofte slik at det for mange unge kan være veldig vanskelig og vondt å klare å fortelle en slik ting til foreldrene sine, men veldig ofte så går det mye bedre enn det de trodde på forhånd.  Noen foreldre kan nok bli sjokkerte i starten, og sinne eller skuffelse kan da være typiske reaksjonene, men de fleste foreldre roer seg fort og er gode støttespillere.
Jeg håper det blir slik for deg også når du forteller dette til dine foreldre.  Om det fremdeles er vanskelig så kan du ta kontakt med Helsestasjon for ungdom (HfU) om det er en slik på ditt hjemsted.

Du kan også kontakte Amathea, som kan bistå og hjelpe deg. Det er mange som opplever det vanskelig å vite hva man skal gjøre om en er blitt gravid. Det kan det være godt å ha noen å snakke med, som kan gi deg råd og veiledning. Amathea gir tilbud til alle som trenger det i hele landet på telefon, chat eller e-post.
Du kan også ta kontakt med fastlegen din om det er noe du lurer på, fastlegen har taushetsplikt og går ikke videre med noe uten at du er involvert.

Det er veldig lite som kommer frem i spørsmålet fra deg og hvilke tanker du har gjort om tiden fremover. Kanskje du og kjæresten sammen kan fortelle dette til foreldrene dine. Da kan det være litt lettere og dere kan sammen svare på de spørsmål og reaksjoner som kommer.

Jeg forstår på deg som at du tenker du vil fortsette svangerskapet. All helsehjelp i svangerskapet er gratis. Du har krav på god og faglig rettledning som gravid og skal kunne få det fra fastlege, Amathea, helsesykepleier på skole og på HfU.

Om det skulle vise seg å være feil oppfatning av meg at du ønsker å fortsette svangerskapet,  minner jeg om at grensen for selvbestemt abort er 12 uker gravid.  Du kan selv ringe ditt nærmeste sykehus og bestille time til abort. Det er ikke nødvendig å få henvisning eller å snakke med lege eller annet helsepersonell først.  Du bestemmer selv hvorvidt du vil snakke med noen før du bestiller time.

Håper dette kan være av noe nytte for deg nå fremover.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut