Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Aldersgrense for sex

Hei!

Er det lov og ha sex hvis jeg er 15 og jeg er sammen med en jente på 17?

Gutt 15

Svar fra ungrus.no 16.02.2018

Hei Gutt 15 år.

Du har et viktig spørsmål som jeg vet at det er mange som lurer på. I Norge er den seksuelle lavalderen 16 år. Aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år. Og den er også satt for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det både psykisk og fysisk. Videre sier straffelovens § 302  at den som har seksuell omgang med barn under 16 år kan straffes med fengsel.  Loven har et unntak som sier at hvis de som har sex er ”jevnbyrdige i alder og utvikling”, kan straffen falle bort. Det vil si at ungdommene både må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt.

Det vil igjen si at om du er sammen med ei jente som er 17 og dere er jevne i alder og utvikling, at dere ønsker dette begge to og det ikke er noen tvang mellom dere, så blir det sett på som at dere er jevnbyrdige og dere vil ikke straffes.

Om du ønsker kan du lese mer på aldersgrense for sex på ung.no. 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesøster

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut