Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Bekymret for barnevernet

Hei! 

Jeg er en dame i 30-årene som har sliti med rus. Jeg tok derfor steget og la meg inn på en klinikk i en periode på 1år. Det har nå gått 3,5 måneder og jeg hadde en sprekk hjemme på perm. Jeg var bare på rommet og sov. Har to barn på 10 og 17 år. Nå vil behandlingsstedet sende bekymringsmelding til barnevernet. Hvilke rettigheter har jeg? Jeg er nå tilbake på klinikken og veldig redd. Barnefaren bor jeg med, og han har aldri ruset seg.

Hilsen bekymret mor

Svar fra ungrus.no 31.01.2020

Hei! 

Så bra at du har tatt steget og lagt deg inn på et behandlingssted. Ved at du har gjort det, så viser du også at du ønsker å få til en forandring og det er det du skal få hjelp til å klare. At behandlingsstedet ønsker å sende en bekymringsmelding til barnevernet er forståelig og noe de også er pliktig til å gjøre om de er bekymret for situasjonen til barna.
Jeg forstår at du i denne situasjonen kan bli veldig engstelig, og jeg håper du har gode folk rundt deg som kan bidra til å trygge deg. At barnas far, som jeg forstår at du bor sammen med, aldri har ruset seg, er veldig bra. Om barnevernet får en bekymringsmelding, så er det fint om du og barnas far kan samarbeide med dem og tenke at de er opptatt av hvordan barna deres har det, akkurat som du og barnas far er. Jeg er sikker på at du og barnas far ønsker det beste for barna. Barna er også i en alder der de begge kan snakke for seg, om det kommer til det, og erfaringsmessig så kan barn og unge som har en forelder som ruser seg bære med seg mange bekymringer og vonde tanker.
Når barnevernet mottar en bekymringsmelding skal de beslutte om det er grunnlag for å iverksette en undersøkelsessak eller ikke. Om barnevernet beslutter å sette i gang en undersøkelse, blir foreldrene kontaktet og det vil bli gjort en avtale om et hjemmebesøk. Det er mange som kan oppleve at barnevernet kan være en god støtte i en vanskelig tid. Som mor har du rett til å se hele sakens dokumenter, og om det blir gjort vedtak som du/dere ikke er enige i så har dere rett til å klage på barnevernets vedtak.

Ønsker alt godt for tiden du har igjen på behandlingsstedet du er og håper du opplever å få god støtte på veien mot rusfrihet. 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut