Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Første mens?

Hei, jeg har hatt noe gult i trusa i et halvt år, og nå er det blitt sånn rødbrunt-aktig; er det mensen?

Jente 11

Svar fra ungrus.no 22.08.2022

Hei! 

Du lurer på om du har begynt å få mens. Det du beskriver kan være en begynnelse, en forberedelse og tegn på at noe er i ferd med å skje. Mensen kommer når puberteten er godt i gang. Det betyr at det hos de aller fleste er det en god del ting som allerede har skjedd. Mens kommer gjerne etter at en har vokst en del og det har kommet hår både på kjønnsorgan og under armene.

Det er veldig vanlig at det i tiden før en får ordentlig mens, kan se at det kommer utflod i trusa. Noen jenter kan ha utflod i et par år før mens kommer. Utflod er væske som kommer fra skjeden og kan være hvit eller gulhvit. Dette er veldig vanlig og helt normalt.  Når utflod begynner å bli litt brunaktig kan det være tegn på at mens er på gang. Ved å spørre en eldre søster eller mor kan en ofte få en anelse om når mens kommer første gang, men slett ikke alltid. Om du lurer på mer om mens anbefaler jeg deg også å kikke på sidene på ung.no.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær,

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut