Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Gravid etter voldtekt

Hei!

Jeg er ei jente på 18 år og har eksperimentert litt med rus de siste årene. Jeg prøvde GHB for første gang i april. Jeg satt sammen med gutter jeg ikke kjente sånn kjempebra, men har hengt med de før. Men den kvelden ble alt brått helt svart, og jeg husker ingenting. Men skjønte når jeg våknet at jeg hadde hatt sex. For lå helt uten klær, og bare kjente det på kroppen at noe hadde skjedd. Fikk vite at de guttene hadde skrytt på seg å pult meg alle sammen den kvelden.

I slutten av mai, begynte jeg å føle meg dårlig og slapp, og finner da ut at jeg er gravid, og at det er fra den kvelden de tydeligvis har «forsynt» seg av meg. Jeg er nå 21 uker inn i graviditeten, og jeg har ikke klart å fortelle det til en sjel, kun vært hos legen min, men har ikke fortalt om kvelden jeg ble gravid. Jeg bare vet ikke helt åssen jeg skal forholde meg til alt dette, og hva jeg skal gjøre.
Åssen skal jeg fortelle de rundt meg om dette? Og vet jo heller ikke hvem av de tre guttene som kan være pappaen.
Er bare veldig fortvilet nå, og kunne trengt noen råd og veiledning.
Bare så jeg har sagt det, så sluttet jeg med rus en uke etter jeg fant ut jeg var gravid.

Jente 18

Svar fra ungrus.no 31.08.2022

Hei! 

Det du forteller er at du har blitt utsatt for voldtekt, etter at du kan ha blitt dopet ned. Du har også fått høre at det er flere enn en person som har forgrepet seg på deg. De guttene som har utført dette mot deg, har begått lovbrudd og kan bli straffet for dette.
Du forteller også at du er blitt gravid som følge av overgrepet og nå er 21 uker gravid.
Du sier nå at det er vanskelig for deg å fortelle lege eller andre hva som ligger bak graviditeten. Du bør fortelle legen din om hva som ligger bak. Du bør også komme i kontakt med en jordmor som sammen med legen din kan gi deg god oppfølging gjennom resten av svangerskapet. Både lege og jordmor har god kompetanse på å følge opp gravide som har vært utsatt for overgrep, og de kan også henvise deg til andre fagfolk om det er behov for det. Du er i en veldig sårbar situasjon som gravid, og det som er spesielt er at graviditeten er en følge av en voldtekt. Den voldtekten er noe du ikke skal klandres for. Du har ikke gjort noe galt, men blitt utsatt for at noen gutter har begått lovbrudd mot deg. Jordmor eller lege kan også hjelpe deg å få kontakt med politiet. Du bør sterkt vurdere å anmelde overgrepet. Dette kan du også snakke med jordmor om. Om det er en helsestasjon for ungdom på ditt hjemsted, kan de der også ha god erfaring med å hjelpe ungdom, og du kan også få råd fra dem. 

Det er veldig fint at du har klart å slutte med rus, og du er veldig god som har valgt å bære frem barnet. Barnet i magen og du er to uskyldige parter i denne historien, og du har krav på å få god støtte fra omgivelsene rundt deg som fastlege, jordmor og evt helsestasjon for ungdom. Noen ganger kan graviditet og fødsel bringe frem mange såre og vonde minner/hendelser og derfor er det viktig at du som gravid får snakket med legen eller jordmor om hva som har skjedd med deg og du kan fortelle om de tanker og følelser som knytter seg til situasjonen du var i og hvordan du har det nå. Både lege og jordmor har taushetsplikt. 

Jeg håper også at du nå har noen nære rundt deg som du har fortalt om graviditeten til. I den situasjonen du er i, er det veldig viktig med støtte fra dine omgivelser. Om støtte fra nære relasjoner er noe som er fraværende hos deg kan fastlege/jordmor sette deg i forbindelse med andre instanser som kan være aktuelle på din hjemplass. 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut