Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Herpes 2-smitte

Hei!

Jeg har fått vite at min nye kjæreste har fått herpes 2 og at jeg må ha smittet han. Jeg har aldri hatt utbrudd og er fortvilet. Han har fått medisin mot dette, hva skal jeg gjøre? Får jeg medisin, og hvordan får jeg sjekket om jeg eventuelt har det?

Kvinne 18+

Svar fra ungrus.no 01.11.2017

 

Hei!

Herpes er veldig vanlig. På Sex og samfunn sine sider står det at mer enn 80% av alle i Norge smittes med et av de to herpesvirusene i løpet av livet. Det er også vanlig med så små utbrudd at man ikke merker at man har utbrudd. Kjæresten din kan heller ikke si sikkert at det er du som har smittet han, da herpes kan ligge latent i noen år før man får utbrudd. De aller fleste som er smittet får heller aldri utbrudd med sår, og noen får bare utbrudd en gang. Det er et fåtall som får flere utbrudd. Både herpes 1 og herpes 2 kan gi utslag som munnherpes og kjønnsherpes. Herpesviruset smitter gjennom spytt, hud og slimhinner. Kondom gir en viss beskyttelse.

Det er ikke helt enkelt å si når en person med herpesvirus er smittsom eller ikke. I praksis så regner vi en person smittsom fra det tidspunkt han begynner å kjenne prikking/ømhet i hud til huden er helet igjen og anfallet er over.
Den enkelte som får tydelige utbrudd med sår kan få lindrende behandling hos legen. Ingen behandling tar bort viruset. Den enkelte har viruset med seg, men det er viktig å vite at det ikke er farlig, men en nokså vanlig tilstand.

Du skal ikke gjøre noenting om ikke du har et aktivt utbrudd, du kan heller ikke teste deg når du ikke har et aktivt utbrudd og du skal heller ikke ha medisin. Et utbrudd kan tidligst komme 5 - 7 dager etter smitte, men det er heller ikke uvanlig at det går flere år.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesøster

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut