Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Hjelpe jevnaldrende ut av vansker?

Hei!

Jeg har en kusine som røyker og drikker. Hun er 13 år gammel og jeg er bekymret for henne. Hun har også fått bilder og rykter spredt om seg.
Jeg er også 13 og lurer på hva kan jeg gjøre for å hjelpe henne?
Hun har ikke kontroll og legger ut bilder av seg selv der hun er lettkledd. Hun får også seksuelle videoer spredt av seg selv. Foreldrene gjør ingenting. Hvordan kan jeg hjelpe henne?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 12.01.2023

Hei! 

Du skriver at du er bekymret for din kusine på 13 år, som både røyker og drikker. Du skriver også at kusinen din tar lettkledde bilder av seg selv som hun legger ut på nett og hun har også mottatt bilder og videoer. Du skriver at foreldrene hennes ikke gjør noe med dette, men du skriver ikke om foreldrene vet om dette.

Vi vet at mange barn og unge lett kan bli lurt av voksne på nett. Det er veldig fint at du er opptatt av henne og at du bryr deg. Du bør fortelle kusinen din at du er bekymret for henne og hva som gjør at du er bekymret. Du kan også fortelle dette til dine egne foreldre, som igjen kan ta det videre med foreldrene til kusinen din. Om dere går på samme skole, så kan du også snakke med skolehelsetjenesten eller en lærer på skolen din. Til læreren på skolen din kan du også spørre om dere kan ha om blant annet nettsikkerhet i klassen.

Det er viktig for deg at du får gitt bekymringen videre til en voksen som kan ta ansvar og følge opp. Kusinen din har det jeg vil kalle for en bekymringsfull atferd, både med tanke på røyking, drikking og det å legge ut bilder. Dette er forhold som en ansvarlig voksen bør ta tak i. 

Jeg legger ved en lenke til politiets side om trygg nettbruk, og denne kan du vise til din kusine, foreldrene dine og læreren din. 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesykepleier

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut