Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hva bør man gjøre når man har sluttet med rus i løpet av svangerskapet?

Hei!

Jeg er en jente på snart 18 år, og har nettopp funnet ut at jeg er gravid, og jeg er ganske sikker på at det kanskje er max 1-2 mnd til termin. Jeg er veldig slank, så har ikke sett eller merket at jeg har hatt en baby voksende inni meg, og kjenner jeg har et snev av panikkangst nå.
Jeg bor i egen leilighet i kjelleren til mamma og pappa, men har ikke vært så mye med de. Helt frem til nå, så har jeg brukt litt amfetamin, hasj og GHB innimellom (sluttet så fort jeg fikk positiv test). Og jeg vet også at eneste muligheten jeg har kunne blitt gravid, var sist jeg hadde sex, som var i vinter en gang. Jeg har ganske blandede følelser rundt dette, men vil ikke miste barnet mitt når jeg føder, pga jeg har brukt rusmidler nesten hele graviditeten. Er ikke så mange som vet jeg har ruset meg,så må jeg egentlig si dette til leger og sånn?
Og hva må jeg gjøre fremover for å sørge for at alt ser bra ut med baby?

Gravid, 18

Svar fra ungrus.no 22.05.2024

Hei! 

Du har nettopp funnet ut at du er gravid og forteller at du har brukt ulike rusmidler til nå i graviditeten.
Jeg vil anbefale deg at du bestiller time hos legen din så fort som mulig. Det er viktig at du kommer inn i en oppfølging der lege og jordmor kan ivareta både deg og barnet i magen din.
At du har brukt rusmidler behøver ikke bety at du mister omsorgen for barnet ditt. Men, det er viktig at du nå gjør gode valg og lar fastlegen og jordmor følge deg opp fra nå og ut svangerskapet.
Det er veldig bra om du klarer å avstå fra rus. Dette kan du også få hjelp til av lege og jordmor. Mange kommuner har svangerskapsomsorg som er rettet mot gravide som har brukt rusmidler.
Dette har fastlegen din kunnskap om. 

Det viktigste nå er at du tar kontakt med fastlegen eller kommunal svangerskapsomsorg for å finne ut hvor langt svangerskapet er kommet og bestemme hvilken oppfølging du har behov for.
Det er viktig at barnet i magen ivaretas og at du også får god oppfølging så du kan forberede deg på det du har i vente. Samtidig er det viktig at du får den hjelp og oppfølging du har behov for med tanke på å slutte med rusmidler. 
Jeg vil anbefale deg å være ærlig med lege og jordmor. De har taushetsplikt, men vil handle ut fra barnets beste om du ikke klarer å holde deg rusfri fremover.
For at du og barnet skal få best mulig oppfølging er det viktig at legen er informert om hele situasjonen din, også rusbruken i svangerskapet.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut