Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Hva skjer når man får mensen?

Hei!

Hva skjer når man får mensen?

Jente, yngre enn 12 år

 

Svar fra ungrus.no 04.04.2018

Hei!

I forkant av at ei jente får mensen så skjer det flere forandringer i kroppen. Kroppen vokser, jenter får hår under armene og rundt tissen. Hos de fleste jentene kommer mensen rundt 12 - 13 års alderen, men hos noen så tidlig som 9 år og noen først når de er 17 år. Her er mange variasjoner. Mensen kaller vi den blødningen som skjer regelmessig hos jenter/kvinner etter at et egg blir støtt ut fra livmor uten å ha blitt befruktet. Når jenter begynner å menstruere vil det hos de fleste løsne et egg fra en eggleder hver måned, egget følger egglederen videre ned til livmora. Livmora har da dannet et slags rede/slimhinner for å ta i mot egget. Når egget ikke er befruktet, blir det støtt ut sammen med slimhinnene og blir det vi kaller mensen. Dette er den månedlige blødningen jenter/kvinner opplever.
Jeg anbefaler deg å gå inn på sidene til ung.no for mer informasjon og der er også linker til filmer som er vist tidligere på NRK om mensen og puberteten.   

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesøster

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut