Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Lovlig sex?

Hei!

Kan man ha sex om begge to er 13 år?

Jeg lurer fordi begge to er klare og vil gjerne ha sex, men lurer på om det er straffbart.

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 04.11.2020

Hei Gutt 13 år!

Du spør om det er straffbart at to som begge er 13 år kan bli straffet for å ha sex med hverandre. Jeg legger ved en artikkel om seksuell lavalder fra ung.no, som sier mer om dette. To personer som er under den seksuelle lavalder blir ikke straffet om de anses som jevnbyrdige. Det å ha sex er et stort steg å ta. De alle fleste som debuterer seksuelt er over 16 år. Det er viktig at dere begge er trygge på deres egen kropp og vet hva dere liker og nyter av kroppen deres. Onani er sunt og er med på å gjøre dere trygge på egen nytelse. Når dere er 13 år er kroppen ikke feridg utviklet. Det er fremdeles langt igjen til en er ferdig formet i en voksen kropp. 

De fleste unge kjærestepar kan bruke lang tid på de ulike steg med å holde hender, kose og kysse hverandre. Etter hvert, om begge ønsker det, så begynner utforskingen med å ta på hverandre utenpå klærne før en våger seg innenfor og uten klær. For mange kan det ta lang tid før en kjenner på hverandres kjønn og det er viktig at en respekterer hverandres ønsker og ikke strekker seg lenger om kjæresten sier nei eller viser tegn til at en ikke ønsker dette. 

Det å ha sex med hverandre kan få konsekvenser som uønsket graviditet og kjønnsykdommer. For noen kan det utløse mange følelser som en ikke er modne nok for å kunne takle. Derfor er det så viktig at dere som et par kan snakke med hverandre og at dere kan kjenne dere trygge både på dere selv og hverandre. Sex med hverandre skal være noe som oppleves som fint og positivt for begge parter. det kan bli en vond og vanskelig opplevelse om en av partene føler seg presset. 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut