Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Problemer med å snakke om mensen

Hei!

Jeg har fått mensen, men har problemer med å si det til noen.

Jente 12

Svar fra ungrus.no 11.12.2020

Hei jente 12 år!

Du skriver at du har fått mensen men ikke har fått til å si det til noen. Jeg håper virkelig at det har ordnet seg for deg før du leser dette svaret. Det å få mensen for en jente er jo noe som bør markeres litt. Det forteller at kroppen din er i en utvikling på vei til å bli kvinne, selv om det fremdeles er langt igjen. Om du har en mamma eller en annen voksen, kvinnelig omsorgsperson så er det lurt å fortelle dette så du også kan få litt veiledning om hvordan du forholder deg til ulike situasjoner som kan oppstå. Du har også sannsynligvis venninner som har fått mensen og dere kan også dele erfaringer, både gode og dårlige.

Når en jente har begynt å menstruere vil det også bli nødvendig med innkjøp av bind/tamponger og det er det fint om du kan formidle til dine foresatte. Om du fremdeles ikke har klart å snakke om dette til dine foresatte så anbefaler jeg deg å ta det opp med helsesykepleier på skolen din. Helsesykepleier vil kunne bistå deg med å skulle fortelle dette til de som du ser det er nødvendig at skal få vite det.

med vennlig hilsen

Aina Kjær

helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut