Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Sex for første gang

Hei!

Jeg har en kjæreste som er en jente, og vi har tenkt lenge på å ha sex.
Begge vil ha det, men hva er lurt å gjøre før man har sex?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 14.02.2023

Hei! 

Du er i et forhold med en jente og lurer på hva det kan være lurt å tenke på før man har sex. Du er 14 år gammel, den seksuelle lavalder i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er  først og fremst for å beskytte deg mot voksne overgripere og for å hindre at du skal føle deg presset til å ha sex før du er klar for det. Det er ingen entydige svar på når man er klar for å ha sex. Før du har sex med en annen person kan det vare ok å bli kjent med deg selv, din egen kropp og din egen seksualitet. Det er viktig at ingen av dere føler dere presset til å gjøre noe dere ikke er komfortable med eller kjenner på at er ok. Siden du/dere også er under 16 år er det også tre viktige ting som må være på plass før dere har sex. 

  • dere er omtrent like gamle 
  • dere er kommet omtrent like langt i puberteten
  • pluss at dere er omtrent like modne i tankene (Kilde: ung.no)

For å ha sex med en annen person må dere begge gi og få samtykke. Begge må ønske og ha lyst. Det er aldri greit å ha sex med noen mot deres vilje. Husk at sex skal være en positiv opplevelse og det kan bli det helt motsatte om en av partene ikke føler seg komfortabel med det. Det er også lov å vente. Vedlagt har jeg lagt et par lenker til gode sider du kan se på ung.no
Hva er samtykke til sex og Kan jeg ha sex før jeg fyller 16.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut