Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Sex som 13-åring?

Hei!

Kan en 13 år gammel jente ha sex med en 13 år gammel gutt?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 15.08.2023

Hei!

Når man er 13-14 år gamle er det vanlig å være nysgjerrig på sex. Selv om den seksuelle lavalder i Norge er 16 år blir ikke to personer som er yngre enn 16 straffet for dette om de regnes som like i alder og utvikling. Den seksuelle lavalder skal blant annet bidra til å hindre at den enkelte føler seg presset til å ha sex før en kjenner seg klar for det.   

To 13 åringer kan være på veldig ulikt sted i forhold til modenhet. Kan du være helt sikker på at den andre vil det like mye som du selv?

Det er viktig at begge kjenner seg klare for å ha sex med en annen person. De aller fleste debuterer med sex med en annen person når de er et sted mellom 15 og 18 år.

Det kan være lurt å bli kjent med seg selv og sin egen seksualitet før en har sex med andre. Sex skal være noe begge ønsker og det er hele tiden lov til å ombestemme seg. Om dere har sex med hverandre er det også viktig å bruke prevensjon. 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut