Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Sikker prevensjon?

Hei! 

Jeg går på noen minipiller som heter Cerazette, hvor sikre er de egentlig?
Jeg er livredd for at jeg er gravid, familien min vet ikke at jeg har hatt sex enda og de liker ikke han jeg gjør det med fordi han er exen min osv.
Foreldrene mine kan ikke vite noe om det. Vi har gjort det mange ganger uten kondom og det har alltid gått bra.
Jeg tar pilla til samme tidspunkt hver kveld.
Hvor stor sannsynlighet er det for at jeg kan ta anonym abort hvis jeg i verstefall er gravid?

Jente 15

Svar fra ungrus.no 16.09.2021

Hei! 

Du skriver at du bruker p-pillen Cerazette og at du er redd for å bli gravid. Cerazette er et gestagenpreparat som er mer lik en vanlig p-pille enn en minipille og derfor kaller mange cerazette heller for en p-pille. Du skriver også at du tar pillen til samme tid hver dag. Så lenge du husker på å gjøre det, er du veldig trygg. Ulempen med bruk av Cerazette er uregelmessige blødninger, som kan være litt forvirrende og uforutsigbart. Når du bruker Cerazette skal du ikke ha noe opphold mellom pillebrett. Husker du på dette, så kan du være rimelig sikker på å ikke bli gravid. Når gutten du er sammen med også bruker kondom, beskyttes du ikke bare mot å bli gravid men også mot seksuelt overførbar sykdom. 
Om du plages veldig mye med usikkerhet, kan du oppsøke lege eller helsestasjon for ungdom, der dere kan snakke om andre prevensjonsmetoder som kanskje vil være bedre egnet for deg.

Om du skulle bli gravid, så kan du snakke med legen din eller oppsøke helsestasjon for ungdom/helsesykepleier som vil gi deg råd og veiledning for hvordan du da kan gå frem videre. Det kan være vanskelig over tid å holde ting skjult for dine foreldre. Jeg anbefaler deg å tenke ut noe du kan si til foreldrene dine når de finner en eske med Cerazette. Uansett vil de kanskje være veldig fornøyde med at du i alle fall beskytter deg. 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut