Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Slutte med rus

Hei!

Hva gjør du hvis du vil slutte å ruse deg?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 16.04.2018

Hei jente 14 år!

Å slutte med rusmidler er ikke lett, men for å lykkes, må ønsket om et rusfritt liv være tilstede, da lykkes en ofte bedre.

Det er mange måter å bli rusfri på, her kommer det litt an på hva som virker for den enkelte.

Personer som skal slutte med rusmidler, kan søke om rusbehandling gjennom fastlege. Det kan være samtaler med psykolog for hjelp og veiledning på dagtid, eller døgnbehandling av ulik lengde.
Ellers så finnes det selvhjelpsgrupper som anonyme narkomane (NA) eller anonyme alkoholikere (AA), som også er en plass som mange rusavhengige bruker for å klare å slutte med rus og mestre livet etter de er sluttet med rus. Her kan man treffe andre mennesker med samme ønske om å leve rusfritt og man kan utveksle erfaringer.

For å bli rusfri må en først slutte å innta rusmidler, men dette er ofte ikke så enkelt. Det er viktig å finne ut hvorfor rus ble en løsning, som nå er blitt problemet. Det er viktig å ta en dag av gangen, og være forbredt på at i en periode, spesielt i begynnelsen, vil det være tøft.

Det er viktig at personer som slutter og ruse seg har et godt nettverk rundt seg, som familie og gode venner som støtter. Det er også viktig å ha fritidsaktiviteter. Rusen tar mye plass, og dermed må den byttes ut med andre ting som gir gode følelser og opplevelser. Opplevelser som gir mestring og tilhørighet er viktig i denne fasen av livet og videre.

Om en person fortsetter å være med «rus»-venner og holder seg i rusmiljøet, vil veien til rus ofte være kort.

Rusavhengighet er en sykdom som rammer hele mennesket, og det krever vilje og mot for og ikke å vende tilbake til gamle mønstre.

Vennlig hilsen

Ariel Khavari

Vernepleier

Erfaringskonsulent

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut