Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Sønn har kanskje kjøpt narkotika

Hei!

Jeg mistenker at mitt barn har kjøpt narkotika.
Hva får han for 250 kr? Det er den summen han brukte.

Hilsen en mor

Svar fra ungrus.no 22.05.2018

Kjære mor!

Egentlig kan man kjøpe hva som helst for 250 kroner, men mengden kan variere. Ved mistanke om rus, er det ikke så viktig hva som blir kjøpt for hvor mye.
Det som er viktig, er å ta tak hvis du ser endringer hos barnet ditt som bekymrer deg. Har han endret personlighet og atferdsmønster, eller har han fått nye venner? Hvis han har beholdt de samme vennene; ser du endringer hos dem? Har han hatt interesser og hobbyer, som han ikke er særlig opptatt av lengre? Er han irritabel, eller blir han lettere sint og frustrert. Slike ting som døgnrytme og spisevaner kan også bli forstyrret ved inntak av rusmidler. For eksempel vil appetitten være større ved hasjrøyking, eller mindre ved bruk av amfetamin. Personen vil sove mindre ved inntak av amfetamin og gå mye ned i vekt. 

Hvis du har observert flere ting du bekymrer deg over, kan du prøve å ta en prat med ham, gjerne etter middag eller i en rolig og grei situasjon. Da kan du spørre hvordan han har det og fortelle om det du har lagt merke til som bekymrer deg. En som har begynt å ruse seg, har ikke nødvendigvis lyst å prate om det, og det kan jo være helt andre ting han har brukt penger på eller som har ført til at han har forandret seg. Det er naturlig å gå gjennom endringer og utvikle seg i ungdomstiden, men som forelder er det viktig å ikke være for naiv. Hvis han er begynt å eksperimentere med rus, er det kanskje noe som plager ham, som du kan hjelpe ham til å håndtere på en bedre måte enn ved å ruse seg. Det går an å snakke med helsesøster eller sosiallærer på skolen eller fastlegen hvis du selv trenger råd til hvordan du kan hjelpe ham. De vil også kunne hjelpe ham, hvis det er noe han strever med.

Vennlig hilsen

Ariel Khavari

Vernepleier og erfaringskonsulent.


 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut