Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Sosiale utfordringer

Hei! 

Jeg har vært mye borte fra skolen fordi jeg har vært på sykehuset (anoreksia). Jeg har nå kommet tilbake, men den eneste bestevennen jeg hadde, har fått nye venner. De nye vennene hennes er den «populære gjengen». Jeg har ingen venner lenger, jeg bare står med noen andre jenter som jeg ikke snakker til. Jeg kjeder meg mye, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for å få venner eller bli populær. Jeg sliter mye med hva jeg skal ha på meg og jeg går kun i svart, er redd for å skille meg ut osv.
Hva skal jeg gjøre? Håper på å få svar og hjelp.

Jente 15

Svar fra ungrus.no 04.06.2020

Hei, 

Du skriver om et alvorlig tema som dessverre rammer mange unge i dag. Aller først vil jeg rose deg som nå er tilbake på skolen etter et sykdomsavbrudd grunnet anoreksia. Den reisen du nå har påbegynt er neppe ferdig selv om du i dag er ute fra sykehuset. Jeg håper du fremdeles får oppfølging fra ABUP som kan hjelpe deg til å få sortert de tanker og følelser du får når du møter de ulike utfordringene på skolen. Det gjør vondt å se bestevenninnen henge med andre nå når du er tilbake. Du sier at du er med noen andre som ikke du snakker med engang. Husk fremover at den beste måten å få venner på er å være blid, hyggelig og imøtekommende mot alle personer en møter. Det betyr overfor den gamle venninnen din og de hun er sammen med og de du nå er sammen med. 

Det kan også være mye usikkerhet i klassen din med tanke på hva de skal si til deg, hvordan skal de snakke med deg osv. Du skriver ikke noe om klassen har fått noe informasjon om hvorfor du har vært borte eller hva de vet om ditt skolefravær. Usikkerheten kan være med på å gjøre hverdagen vanskeligere enn den bør være. Jeg håper du har en god relasjon til kontaktlæreren din som kan hjelpe deg i det daglige med arbeidsoppgaver og være imøtekommende mot deg på en måte som er god for deg. Dette avhenger av at dere har en god og åpen relasjon.Læreren bør sette av noe tid hver uke til en prat med deg. Jeg vil også anbefale deg å ha en god konatakt med skolehelsetjenesten på skolen din. Helsesykepleier kan være med i heiagjengen rundt deg og kan være en god samtalepartner for deg. Helsesykepleier kan også være et bindeledd mellom skole og ABUP om det er behov for det. Slik du beskriver å ha det nå bruker du mye energi til å tenke på ting som gjør deg veldig usikker som bl annet hva du skal ha på deg osv. Du skriver også at du ikke ønsker å skille deg ut og derfor går du bare kledd i svart. Kan det være slik at du skiller du deg ut fordi du er den i klassen som bare kler seg i svart? 

Det beste du kan gjøre nå er i alle fall å fortsette å møte på skolen, selv om det gjør deg usikker. Snakk med både lærer og helsesykepleier og hør hva de kan hjelpe deg med fremover.
Om dette er vanskelig for deg, så kan du kanskje be foreldrene dine om hjelp til å få denne kontakten til, eller eventuelt behandler på sykehuset. 

Jeg ønsker deg veldig lykke til, og håper det vil ordne seg for deg! 

Vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut