Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Tvillinger med foreldre som drikker

Hei!

Vi to er en gutt og ei jente på 15 år. Vi er bror og søster, tvillinger og bestevenner. Begge foreldrene våre er alkoholikere, foreldrene våre har aldri tid til oss to fordi de bare drikker hver eneste helg. Vi to er veldig glade i hverandre, og trøster og klemmer hverandre alltid når vi er lei oss.
Vi har begge to glidd ifra foreldrene våre, fordi de støtt drikker. Det verste er at vi to har begynt å føle at det skal være sånn. Men det som er fint er at vi to alltid har hverandre, og vi stiller alltid opp for hverandre. og vi er alltid der for hverandre.

Hilsen Tvillingbror og Tvillingsøster på 15 år,
som er bror og søster, tvillinger og bestevenner.

Svar fra ungrus.no 03.04.2019

Hei Tvillingbror og Tvillingsøster! 

Først vil jeg takke dere for at dere skriver til oss når dere har noe viktig på hjertet! 

Det er flott å høre at dere er både tvillinger og bestevenner, og trist å høre at begge foreldrene deres er alkoholikere!
Dessverre er det sånn at alkoholen tar mer og mer tid når en har blitt avhengig av den. Det blir en irrasjonell atferd hvor den som ruser seg går på tvers av egne verdier, slik som det å ruse seg i stedet for å tilbringe tid sammen med sine barn. Dere skriver at dere har blitt så vant til at det er slik at det føles som det skal være sånn. Mange sier at de opplever at det unormale etter hvert blir det normale.
Dere er ikke alene om å ha det slik, men det er ikke sånn det skal være. Dere har rett på å ha det trygt og ha tilgjengelige voksne hjemme. Det er så flott å lese at dere alltid har hverandre! Det er viktig å ha noen en stoler på som en kan prate med.
Det er også viktig at dere forteller hvordan dere har det til en voksen som dere stoler på. Det kan være et familiemedlem, en lærer, helsesykepleier på skolen eller andre.
Jeg jobber blant annet i en ungdomsgruppe hvor de som er der har en mor eller far som er psykisk syk eller rusavhengig. Mange der forteller meg at de har følt skyld for at mor eller far er syk eller ruser seg.
Det er aldri deres feil og heller ikke deres ansvar å få foreldrene deres til å slutte å ruse seg! 

Skriv gjerne igjen om det er noe dere lurer på. Jeg heier på dere! 

Vennlig hilsen

 Ann Christin Haugen 

Spesialutdannet sosionom 

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus
 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut