Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Alkohol og skader

Hei!

Hvordan skader alkohol kroppen?

Jente 16

Svar fra ungrus.no 18.09.2018

Hei!

Hele kroppen blir påvirket hver gang man drikker alkohol, men små mengder alkohol er sjelden skadelig for friske mennesker.

Faren for akutte helseskader øker likevel når man drikker. Alkohol svekker dømmekraften, koordinasjonen og impulsstyringen. Det gjør at man kan ta større sjanser, overvurdere egne evner, samtidig som rusen gjør at man ikke har samme kontroll på kroppen som når man er edru. Det innebærer både økt fare for å bli utsatt for skader, ulykker, vold og andre situasjoner som kan gi store konsekvenser.
Når man er beruset, kan man ofte si og gjøre ting man ikke ville gjort ellers. Det kan være ting man blir flau over og som kan bli en psykisk belastning i ettertid.
Det er også mulig å dø av alkoholforgiftning hvis man har drukket for mye på en gang.
Er man gravid, kan selv små mengder alkohol skade fosteret.

Hvis man drikker mye og ofte over lang tid, kan alkoholforbruket føre til en rekke sykdommer som skrumplever, kreft og hjerte- og karsykdommer.
Drikker man seg ofte full, er det ikke uvanlig at fylleatferden går utover familie og venner. Det er mange som lever med store bekymringer knyttet til andres alkoholbruk, også om de ikke oppfører seg dårlig når de er påvirket.
Høyt forbruk over lang tid vil kunne føre til at man utvikler avhengighet, eller alkoholisme. Da er det vanskelig å slutte å drikke, selv om man ønsker det og kanskje har fått problemer med jobb, økonomi, helse og familie.
Mange trenger hjelp for å klare å slutte å drikke hvis de er blitt avhengige. Da kan man henvende seg til fastlegen og be om hjelp.

Du kan lese mer om Alkohol og helse på helsenorge.no

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut