Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Alkohol og skader på hjernen

Hei!

Vi lurer på om hvordan alkohol er skadelig på hjernen.

Jente, 13

Svar fra ungrus.no 30.11.2015

Kjære jente, 13!

Dette var et  veldig godt spørsmål! Det er ikke lett å svare helt fullstendig på spørsmålet ditt. Alkohol virker nemlig på så mange måter.

Vi glemmer ofte at hjernen kan ta skade dersom man skader seg mens man er påvirket av alkohol. For å ta det siste først, så er det lett å falle og slå seg dersom man er full. Da kan hjernen ta skade på grunn av blødninger inne i hodeskallen, eller man kan få hjernerystelse. Noen mennesker, mest menn, kommer også i slåsskamp når de er fulle, og da er det mange eksempler på at de har fått alvorlige skader i hodet. Og dersom man er skikkelig full, kan man bli kvalt av sitt eget oppkast. Da vil hjernen få for lite oksygen, og noen er blitt skadet for resten av livet på grunn av dette.
Og dersom man drikker alt for mye alkohol, blir man forgiftet og kan dø fordi hjernen ikke tåler så mye alkohol.  

Alkoholen er en gift for hjernen, særlig dersom man drikker ofte og mye. De som bruker mye alkohol, har lettere for å få psykiske lidelser som angst, søvnproblemer og depresjon.
Noen personer får vanskeligheter med å huske ting og konsentrere seg. Noen kan bli så dårlige til å bruke hjernen sin etter omfattende og langvarig bruk av alkohol at de må bo på sykehjem. 

Til sist vil jeg nevne at resten av nervesystemet også kan bli skadet av langvarig alkoholbruk, slik at man kan få problemer med å gå. Balansen kan også bli dårlig. 

Det som er ekstra trist, er at en del av det jeg har skrevet om ovenfor, kan ramme ganske unge mennesker, som da kan få resten av livet ødelagt og dessuten dø alt for tidlig. 


Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege,
spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut