Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Alkoholens opprinnelse

Hei!

Korleis blei alkohol oppfunnet? Please svar!

Jente 12

Svar fra ungrus.no 10.04.2019

Hei!

Når du lurer på temaer knyttet til rusmidler, kan det være lurt å skrive det inn i søkefeltet på ungrus.no.

I ditt tilfelle, ville du kunne finne flere svar, som vi har gitt før. Jeg gjengir noe her, som jeg håper besvarer spørsmålet ditt.

Alkohol oppstår naturlig når for eksempel frukt og bær gjærer. Noen har for mange tusen år siden oppdaget at den gjærede frukten gir en rusvirkning. Mennesket har likt denne rusvirkningen og funnet måter å kontrollere gjæringsprosessen på, slik at de blant annet har kunnet brygge øl og lage vin. Vi vet at det ble skrevet ned oppskrifter på øl i Midt-Østen for 6000 år siden. I Norge ble det brygget øl allerede i bronsealderen.
Vi vet også med sikkerhet at det ble produsert vin i Egypt 2400 år f.Kr.
De alkoholholdige drikkene vi lager i dag, er stort sett fremstilt ved gjæring av det sukkeret som finnes i plantemateriale av bær, frukt, korn, poteter, honning og melasse.
Brennevin eller sprit har over 22 volumprosent alkohol og er laget ved at man destillerer en alkoholholdig væske. Dette ble gjort fra 800-tallet og utover. Brennevin ble først ansett for å være en medisin, men ble etter hvert brukt som drikke i blant annet Danmark fra 1500-tallet og utover. For å lage sprit, lar man en væske som allerede har alkohol i seg gå gjennom et destillasjonsapparat. (Kilde: Store norske leksikon, snl.no).

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut