Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Alkoholens påvirkning på hjernen

Hei!

Jeg lurer på hva som skjer med hjernen når man drikker alkohol?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 21.09.2018

Hei!

Når man blir beruset av å drikke alkohol, er det først og fremst en effekt av alkoholens påvirkning på hjernen. Når man er lett påvirket, kanskje etter en øl, et glass vin, eller en sider, er det mange som føler seg litt oppstemt og mer avslappet, og det er gjerne den effekten man er ute etter.
Hvis man fortsetter å drikke, øker promillen i blodet og man blir mer påvirket. Hvor fort man blir mer beruset kan variere fra person til person, med dagsform og med om man har spist eller ikke når man begynner å drikke.

Helsenorge.no har en oversikt over når de ulike effektene inntrer:

  • Opp mot og omkring 0,5 promille: Du føler deg lett påvirket. 
  • Mellom 0,5 og 1 promille: Du blir mer kritikkløs og risikovillig. 
  • Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forverres. Du blir trøtt og sløv og kan bli kvalm. 
  • Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemene øker med stigende promille. 
  • Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og du kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig. Høy promille kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis du samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, midler mot epilepsi eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.

Det er ganske vanlig at man oppfører seg litt annerledes når man har drukket alkohol. Når man blir mer kritikkløs og risikovillig, kan det medføre at man går lenger i seksuelle forhold enn man hadde gjort om man var edru. Sjansen for å komme borti voldsepisoder øker også markant når man har drukket alkohol.

Alkohol kan skade fosteret i mors mage. Den viktigste skaden som kan oppstå, er en sviktende utvikling av hjernen, og dette er skader barnet må leve med resten av livet. Det er ingen grense for hvor mye alkohol som skal til for at slike skader oppstår.

Hvis man har et høyt forbruk av alkohol over tid, øker faren for høyt blodtrykk og dermed også hjerneslag, som kan være dødelig, men også føre til lammelser og uførhet.

Håper dette ga deg svar på noe av det som kan skje med hjernen når man drikker alkohol.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut