Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Alkoholstyrke på ulike drikker

Hei! 

Jeg lurte på om dere kunne fortelle om de ulike prosentene på alkohol, fra det laveste til det høyeste.
Jeg jobber med en skoleoppgave.

Jente 12

Svar fra ungrus.no 18.02.2019

Hei!

All regulering av salg og skjenking av alkohol er basert på hvor stor prosent alkohol de ulike drikkene har. Dette handler både om hvor en kan få kjøpt ulike drikker og hva som er aldersgrensen for å få kjøp disse.Dette er regulert i Lov om omsetning av alkohol (alkoholloven).

Der er alkoholfri drikk definert som alt som inneholder mindre enn 0,7 volumprosent alkohol, mens alkoholsvak drikk (som for eksempel lettøl) inneholder fra 0,7 - 2,5 volumprosent. Disse drikkene er det ikke aldersgrense på ved kjøp.

Det som er definert som alkoholholdig drikk gruppe 1 er drikk som inneholder høyst 4,7 volumprosent, dette er for eksempel vanlig pils, cider eller annet. Disse drikkene kan man få kjøpt i vanlige matvarebutikker.

Alkoholholdig drikk gruppe 2 er drikke som innholder over 4,7 og mindre enn 22 volumprosent, dette er ulike typer vin og også en del øl som har volumprosent over 4,7. Gruppe 3 er drikke som inneholder fra 22 og opp til 60 volumprosent, disse regnes som brennevin.

Vin, sterkøl og brennevin får vi i Norge kun kjøpt på Vinmonopolet.

Du kan finne disse bestemmelsene i alkoholloven her.

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold
Rådgiver

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut