Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Arvelig nikotinavhengighet?

Hei!

Jeg lurer på om nikotinavhengighet er arvelig. Hele familien min er avhengig av nikotin, og jeg har alltid hatt lyst å prøve det, men vet ikke hvorfor.

Jente 15

Svar fra ungrus.no 13.03.2020

Hei!

Nikotin er et sterkt avhengighetsskapende stoff i seg selv, og det kan også se ut til at det er en viss arvelig faktor som gjør at noen lettere blir avhengig.
Når du skriver at du alltid har hatt lyst til å prøve det, er det nok andre ting enn arv som spiller inn. Røyking, snusing eller andre former for inntak av nikotin kan se ut til å ha en sentral plass i familien din. Det er kanskje et viktig element når dere har det hyggelig og sosialt sammen? Kanskje du også observerer andre måter nikotin brukes på, som for eksempel for å stresse ned? Da har du lært noe av familien din, som kan kalles sosial arv.
Dersom du tenker at din familie har ekstra lett for å bli avhengig av nikotin, kan det være en grunn til at du bør være ekstra forsiktig med å prøve det ut. 
Hvis du ønsker gode argumenter for å ikke begynne å røyke eller snuse, kan du lese om helseskader ved røyking  og helseskader ved snusing på helsenorge.no.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut