Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Barn og alkoholforgiftning

Hei!

Kan man dø hvis man drikker vodka eller alkohol når man er 12 år?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 22.02.2022

Hei!

Både barn og voksne kan bli alkoholforgiftet. En alvorlig alkoholforgiftning gir risiko for å gå i koma, få kramper og nedsatt pustefunksjon. I verste fall kan en alvorlig alkoholforgiftning være dødelig.
Det skal lite til før et barn blir alkoholforgiftet. Vodka er brennevin, som har et høyt alkoholinnhold, vanligvis mellom 37 og 60 %. Man blir raskere beruset jo mer alkohol en drikk inneholder. Vanlig øl inneholder, til sammenligning, bare 4,5 % alkohol.
Barn er mer følsomme for alkohol enn voksne, og de har liten erfaring med hvor mye som skal til før de blir beruset eller får i seg for mye. Hvis man blir veldig beruset, har både voksne og barn dessuten større risiko for å bli utsatt for uhell og ulykker som kan få alvorlige konsekvenser for liv og helse.

Dersom man har mistanke om at en man er sammen med er alkoholforgiftet, må man sørge for at vedkommende har frie luftveier og så ringe 113 for å få hjelp.

Du kan lese mer om alkoholforgiftning på helsenorge.no.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut