Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Årsaken til at folk ruser seg

Hei!

Hva er årsaken til at folk ruser seg?

Jente 15

Svar fra ungrus.no 21.02.2022

Hei!

Det mange som lurer på dette, så du vil kunne finne mange svar som berører dette spørsmålet på ungrus.no.
Når du spør om hva som er årsaken til at folk ruser seg, så er jeg litt i tvil om du mener all rusmiddelbruk, og at du da også spør om hvorfor folk drikker alkohol? Hvis du derimot lurer på hvorfor folk bruker rusmidler på en skadelig måte, vil svaret være annerledes.
Jeg tar høyde for at du mener begge disse tingene, og da er det slik at det ikke bare finnes én årsak til at folk bruker rusmidler. Her er en oversikt vi har laget tidligere som kanskje kan bidra til å gi forståelse for hvorfor bruk av rusmidler kan oppleves som attraktivt.

  • Mennesket er laget slik at det blir frigjort noe vi kan kalle lykke- eller belønningsstoffer (blant annet dopamin) i hjernen vår når vi gjør ting som er viktige for at vi skal klare oss og overleve som art. Det kan være å være forelsket og å ha sex. Det kan være å spise god mat og være sammen med venner. Det kan være at vi klarer å løse oppgaver som vi synes er vanskelige eller at vi opplever noe spennende. Når hjernen belønner oss med for eksempel en dose dopamin, kan det kjennes som en liten gledesrus. Vi kan bli glade, oppstemte og fornøyde, og vi kan få lyst til å gjenta aktiviteten.
  • Rusmidler trykker på de samme "knappene" og frigjør dopamin og andre "belønningsstoffer" i hjernen. Dette gir en rus som kan gi en følelse av lykke eller tilfredshet. Det gjør også at man kan få lyst til å prøve det igjen.
  • Mennesket har visst om alkohol og planter som har gitt rus i tusenvis av år.
  • Noen rusmidler har vært brukt i religiøse seremonier, fordi man har trodd at man kom i kontakt med ånder og guder i rusen.
  • Noen stoffer er blitt brukt som midler mot smerter og som medisin for ulike plager.
  • Alkohol er fra langt tilbake blitt brukt til fester, bryllup og høytider. Fortsatt er det vanlig å bruke alkohol for å markere at vi har fri, har ferie eller skal feire noe. Kanskje drikker vi alkohol fordi vi har behov for å bli løftet litt ut av det hverdagslige, ha det gøy, rett og slett? Å drikke eller ruse seg sammen med andre, kan også gi en fellesskapsfølelse for dem som deler denne opplevelsen.
  • Mange drikker nok også alkohol eller bruker andre rusmidler for å roe seg ned og slappe av eller for å slippe å tenke på vonde ting de har opplevd og "få fri" fra det som er vanskelig i livet.

Som du kan se, er det mange grunner til at folk bruker rusmidler. Alle møter større eller mindre utfordringer i livet, og hvis man bruker rusmidler for å håndtere det som er vanskelig, står man i fare for å få enda større problemer når man opplever de negative konsekvensene rusmiddelbruk kan gi.

Dersom man opplever eller har blitt utsatt for vonde ting og/eller at man begynner å miste kontrollen på rusmiddelbruken, er det viktig å snakke med en voksen man stoler på. Det kan være en i familien, fastlege, helsesykepleier eller en annen man har tillit til. Det er viktig å ta tak i slike vansker så tidlig som mulig, slik at man unngår en forverring av livssituasjonen som det kan ta lengre tid å jobbe seg ut av.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut