Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Årsaker til avhengighet

Hei!

Hvorfor er narkotika avhengighetsskapende?

Gutt 12

Svar fra ungrus.no 14.01.2019

Hei!

Rusmidler virker på belønningssenteret i hjernen vår. Hvis vi tar et rusmiddel, utløses blant annet et stoff som heter dopamin, og det gir oss en god følelse.
Når vi opplever noe vi liker, får vi lyst til å gjenta det som ga oss den gode følelsen. Slik er det også med rus. Hvis vi så begynner å ruse oss ganske ofte for å få rusopplevelsen, blir kroppen vant til å få i seg rusmidler.
Da trengs det etter hvert mer av rusmiddelet for å få samme virkning som i begynnelsen.
Etter hvert kan vi føle at vi trenger rusmiddelet bare for å fungere normalt. Hvis vi da prøver å slutte, er det vanlig å få abstinenser. Abstinenser er ubehag som oppstår når kroppen ikke lenger får i seg det den er blitt vant til. Da kan den reagere med svetting, frysninger, kvalme, hodepine, uro, sanseforstyrrelser og puls- og blodtrykksforandringer.
Dette går over dersom man klarer å holde seg rusfri over litt tid. Men det går også over dersom man ruser seg på nytt. Det er en av grunnene til at det er vanskelig å slutte dersom man først er blitt avhengig av rusmidler. Det er fristende å ta rusmidler på nytt, i stedet for gå rundt og føle seg syk og urolig.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut