Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Dårlig av snus

Hei!

Eg spydde av at eg prøvde ein sterk snus eg kjente at hjertet mitt gikk raskere og jeg skalv.
Er det farlig?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 10.06.2020

Hei!

Det du opplevde da du prøvde snus, var sikkert veldig ubehagelig, men hvis det er gått over nå, har du sannsynligvis ikke tatt skade av det.

Årsaken til at du fikk dette ubehaget, skyldes nok at nikotinet i snusen virker stimulerende på sentralnervesystemet. Det gjør at blodårene trekker seg sammen og at hjertet må jobbe hardere, og både puls og blodtrykk stiger mens du har snus i munnen. Det kan ha forårsaket at hjertet ditt gikk raskere og at du begynte å skjelve.
Studier har vist at bruk av snus kan øke risikoen for å dø hvis du får et hjerteinfarkt eller hjerneslag, mens du har snus i munnen. Kilde: helsenorge.no.

Mange vil oppleve hjertebank og kvalme de første gangene de prøver snus. Snus er ikke helt ufarlig, så det er tryggest å holde seg unna. Kanskje opplevelsen gjør at du ikke har lyst å prøve snus igjen.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut