Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Dop

Hei!

Hva gjør dop med mennesker?

Gutt

Svar fra ungrus.no 17.06.2016

Hei!

Når du spør om hva dop gjør med mennesker, regner jeg med at du mener hva bruk av narkotiske stoffer gjør med mennesker.

Vi har skrevet veldig mye på ungrus.no om hva rusmidler gjør med kroppen, så det kan du finne svar på et annet sted på siden vår.

Til deg har jeg lyst å trekke frem hva rus kan gjøre med den som ruser seg. En person som er ruset, kan oppføre seg helt annerledes enn han eller hun gjør til vanlig. Man kan bli mer snakkesalig og livlig, men man kan også bli mer aggressiv og kranglevoren. Noen ganger kan man også bli sløv og likeglad. Fordi rusen demper den kritiske sansen, kan man også gjøre og si ting i rus, som man ellers ikke ville gjort. Det kan føre til både pinlige og ubehagelige opplevelser.
Rusen sløver sansene og gjøre oss mindre koordinerte, og det gjør at en lettere kommer ut for uhell og ulykker. Det er det som også gjør det så farlig å kjøre moped, bil og båt når man er ruset.

Mange som kjenner en som er begynt å ruse seg jevnlig, vil ofte legge merke til at han eller hun forandrer seg personlighetsmessig. Det kan være små ting, som at de ikke gidder å være med på ting de likte før eller at de glemmer avtaler og slikt. Man kan også ofte merke er at rus hyppigere blir et samtaletema og at vedkommende er positiv til og forsvarer det gode med rusen og bagatelliserer det negative.
En som ruser seg blir gjerne mindre opptatt å ivareta sosiale forpliktelser overfor familie og venner. Selv om mye av det som skjer rundt rusbruken tar stadig større plass, vil den som ruser seg prøve å holde mye av dette skjult for de nærmeste. Det kan være å skaffe penger og ordne avtaler for å skaffe seg rusmidler, og selve inntaket av rusmidlene.

Ingen liker å være avhengig av rusmidler, og det kan være vanskelig å innrømme både overfor seg selv og andre at det er vanskelig å slutte. Det er mange som kjenner på mye skamfølelse når de ser at de kanskje har mistet kontrollen på rusbruken sin. Det kan ta lang tid fra rusbruken begynner å bli et problem til man klarer å søke hjelp. I mellomtiden kan mye gå i stykker. Man kan miste kjæreste, familie og venner, skoleplass eller jobb, bolig, og slutte med fritidsaktiviteter man drev med tidligere.
Hvis man klarer å kutte ut rusen, er det ofte et møysommelig arbeid å få på plass de tingene som er viktig for at det skal oppleves godt og meningsfullt å leve.
Det kan ha vært vonde ting som gjorde at man begynte å ruse seg, og det kan ha skjedd enda mer mens man har ruset seg. Mange trenger hjelp for å bearbeide disse tingene og for å klare å reparere det som har gått i stykker underveis.

Rus påvirker hele mennesket. De fleste som prøver narkotiske stoffer, gjør det bare noen få ganger. Noen klarer å bruke det av og til, mens andre blir så glad i rusen at de fortsetter å ruse seg, selv når de begynner å merke alle de negative konsekvensene. Det som er skummelt, er at det er umulig å vite på forhånd hvem det er som får problemer med rus.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no 


 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut