Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Drikkepress

Hei!

Hva er drikkepress? 
Hvordan kan man motstå presset med å drikke?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 11.06.2019

Hei!

Det er drikkepress når noen føler de må drikke alkohol, selv om de egentlig ikke har lyst, for å bli akseptert eller likt av en eller flere personer.

Vi strekker oss ofte langt for å få venner og passe inn i en gruppe vi gjerne vil tilhøre. Det å bli med på drikking kan oppleves som en forventning eller et krav for å få innpass i en vennegruppe.
Hvis dette er langt unna det vi selv ønsker og står for, kan det oppleves som et ubehagelig press. Da handler det om at man føler seg presset til å gjøre noe man ikke har lyst til.

Hvis man ikke ønsker å drikke alkohol, kan det være lurt å snakke med en venn eller venninne som har samme standpunkt. Da står man sterkere til å stå imot et drikkepress hvis man kommer i en situasjon hvor man blir tilbudt  alkohol. Det er også enklere å stå imot press hvis man har bestemt seg på forhånd at man ikke vil drikke, og være åpen på dette. Noen synes det er en støtte hvis man har en avtale med foreldre at man skal vente med å drikke til man er fylt 18 år. Det er det som er aldersgrensen for å kjøpe alkohol i Norge.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut