Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Farlig å være full?

Hei!

Er det farlig å være full en gang i måneden?

Gutt 18+

Svar fra ungrus.no 23.05.2017

Hei!

Hvis du med farlig mener faren for å bli avhengig av alkohol eller for å få skader som skyldes for høyt alkoholbruk over lang tid, så er det ikke det man ville være mest bekymret for dersom man drikker seg full en gang i blant.

Veldig mange drikker seg fulle av og til, uten at det får de store konsekvensene. Mange har nok likevel opplevd ting i fylla de godt kunne vært foruten.
Ved å drikke seg full, utsetter man seg selv og andre for fare fordi man blir mindre selvkritisk, og kan finne på å gjøre ting man ikke ville gjort i edru tilstand og som man kan angre på etterpå. Det kan gå på oppførsel, hva man legger ut på sosiale medier, sex og mye mer. I tillegg til å være mindre selvkritisk, har man også en tendens til å overvurdere egne evner, og ikke merke at for eksempel koordinasjon og balanse blir dårligere under påvirkning av alkohol. Dette kan føre til at man gjør ting som å balansere, stupe, kjøre moped, bil eller båt og står i fare for å skade både seg selv og andre.

Drikker man seg full, er det også vanskeligere å ha kontroll på hva som skjer med en. Både vold og overgrep er ofte knyttet til at gjerningsperson og offer har drukket alkohol.

I tillegg er det farlig å drikke så mye at man får alkoholforgiftning. Da kan det bli vanskelig å puste, og man kan dø dersom man ikke får hjelp.

Som du forstår, er det alltid en viss fare knyttet til det å drikke seg full. Hvis man ønsker å minimere risikoen, er det lurt å å holde beruselsen på et nivå som gjør at man har kontroll. En av måtene å gjøre det på, er å være uthvilt, spise ordentlig mat og å drikke et glass vann mellom hver alkoholenhet man inntar.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut