Svar fra ungrus.no 12.06.2020
Hei!
Det er mange som jobber med å hjelpe mennesker med rusproblemer. Mye av hjelpen blir gitt i kommunene. Det kan være alt fra økonomisk bistand, hjelp til bolig, lavterskel helsetjenester, oppfølging og rusmestringssamtaler til ulike aktivitetstilbud. I tillegg formidler kommunen plasser i rusomsorgssinstitusjoner dersom man venter på plass i døgnbehandling for rusavhengighet eller om man trenger en pause fra rusen der man også får mulighet til å tenke gjennom veien videre.
Hvis man ønsker å slutte med rus, kan man ta kontakt med fastlegen eller sosialtjenesten, som kan henvise til behandling. Behandling kan skje både på dagtid og gjennom en innleggelse i spesialisthelsetjenesten for rus og psykisk helse.
Det er også mange ideelle og frivillige organisasjoner som gjør mye for å hjelpe rusavhengige. Ofte samarbeider de med kommunen for å gi et godt og bredt til tilbud til de som strever med rusrelaterte utfordringer.
For mange som ønsker å slutte med rus, er selvhjelpsgrupper som NA og AA helt uvurderlige. De tilbyr et fellesskap av mennesker som sliter med det samme, men som alle har et ønske om å leve rusfritt. Da kan man også møte mennesker med samme bakgrunn, og som har klart å leve i årevis uten rus. Det kan være veldig inspirerende.
Du kan lese mer om rustiltak på helsenorge.no.
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no