Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hva er rus?

Hei!

Kan dere forklare hva rus er på en lett måte?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 04.12.2018

Hei!

De fleste forbinder nok ordet rus med den forandringen som skjer med oss hvis vi får i oss rusmidler. Ulike rusmidler kan gi ulik rus. Rusen kan også oppleves forskjellig fra person til person og fra gang til gang.
Vi kan også få sterke opplevelser uten å bruke rusmidler. Da kan vi bruker ord som gledesrus. Det kan skje når vi er forelsket, har sex, gjør det bra i sport eller får til noe vi har strevd lenge med å klare.
Både den "naturlige rusen" og den man får når man bruker rusmidler, blir utløst av at hjernen vår lager noen "lykkestoffer", blant annet et som kalles dopamin.
Når vi har gode opplevelser eller tar rusmidler, blir små doser av disse stoffene sendt ut og kan gi en følelse av lykke og velvære.

Forskjellen på "naturlig rus" og den du får når du tar rusmidler, er at det er få negative ting forbundet med de gode opplevelsene du får uten rusmidler. Bruker du alkohol eller narkotika, er det alltid en viss fare for at det kan skje negative ting mens du er ruset. Mye bruk av rusmidler kan også føre til sykdommer og til at man blir avhengig.

Håper dette svaret er lett å forstå.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut