Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hva skjer når en blir avhengig?

Hei!

Hva skjer når en person blir avhengig av rusmidler?

Jente 15

Svar fra ungrus.no 18.12.2020

Hei!

Mange som utvikler avhengighet har en sterk lyst eller trang til å bruke rusmidler, og de kan synes det er vanskelig å kontrollere rusbruken. Dersom man ruser seg ofte og kroppen blir vant til å ta et rusmiddel, trenger man ofte mer for å få samme virkning som før. Dette kalles toleranseutvikling.
Hvis man så brått slutter, vil mange oppleve ubehag, som kalles abstinenser. Mange som er på vei mot en avhengighet, slutter å gjøre andre ting de har glede av, for så å prioritere rus og det å skaffe seg rusmidler. Dette kan også gjelde i forhold til skole, arbeid, familie og venner. Er man blitt avhengig, vil man også oppleve at det kan være vanskelig å slutte med rus, selv om man opplever mange negative konsekvenser av rusbruken. 
Det er en god artikkel om avhengighet i Store medisinske leksikon.

Det er viktig å vite at det går an å få hjelp til å komme ut av en rusavhengighet. På helsenorge.no finner du en oversikt over hvor man kan få hjelp

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut