Svar fra ungrus.no 06.03.2018
Hei!
Hvis man skal klare å slutte med rusmidler, må man først ha et ønske om å slutte. Et slikt ønske kan ha mange årsaker. Det kan være at man begynner å bekymre seg over egen rusbruk og at denne også har fått mange negative konsekvenser. Hvis ikke alt for mye er blitt vanskelig, er det mange som klarer å kutte ned på egen hånd. Dersom rusen er blitt veldig viktig i livet og man er blitt avhengig, kan det være vanskeligere å ruse seg mindre. Mange som er kommet dit, trenger å slutte helt med rus for å få orden på livet sitt igjen.
Det er ikke én måte å gjøre dette på, men mange trenger hjelp og behandling for å klare å bli rusfrie. Da er det viktig både å få den hjelpen man trenger og har tro på. Det kan nok også være viktig å ta en avgjørelse inni seg om at dette er noe man vil gjennomføre. Det kan være vanskelig å holde fast på en slik beslutning dersom man blir syk av å ikke få i seg rusmidler lenger, man begynner å kjenne på vonde følelser fordi rusen ikke tar disse bort lenger og må begynne å rydde i personlige og økonomiske forhold som kan ha klusset seg til mens livet var preget av rus. Da er det godt å ha noen å prate med og som støtter en på veien mot rusfrihet.
Noen velger å begynne i selvhjelpsgrupper som AA (Anonyme alkoholikere) eller NA (Anonyme narkomane) for å treffe mennesker som har opplevd mye av det samme som de selv og som også har et mål om å være rusfrie. Der kan man også bli kjent med andre som har holdt seg rusfrie over lang tid og som kan fortelle om hvordan de klarer det.
Dersom det er cannabis man ønsker å slutte med, er det mange kommuner som har tilbud om hasjavvenning.
Ellers må man gå til fastlegen, som hjelper en videre til rusbehandling. Der kan man enten få tilbud om dagbehandling eller man kan bli innlagt i døgnbehandling. Noen kan også få tilbud om legemiddelassistert rehabilitering (LAR) for å få kontroll på rusbruken sin.
Ofte er det å slutte å bruke rusmidler en prosess som tar lang tid. Noen mener det er en prosess som varer resten av livet. Er man først blitt avhengig av rusmidler, kan fristelsen bli stor til å bruke rus på nytt. Det kan skje impulsivt ved at man for eksempel blir tilbudt rusmidler, eller hvis livet oppleves som vanskelig, eller rett og slett litt kjedelig uten rusen.
For å klare å holde seg rusfri over tid, er det viktig å tenke gjennom hva som er viktig for en selv. Hva vil jeg med livet mitt og hva trenger jeg for å holde fast på ønskene mine?
Det er vanskelig å klare dette alene, men med et sterkt ønske og vilje til å stå i de krevende situasjonene som oppstår og med gode støttespillere er det mulig å slutte med rusmidler.
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no