Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Hvordan virker narkotika på kroppen?

Hei!

Hvordan virker narkotika på kroppen?

Gutt 13 år

Svar fra ungrus.no 19.05.2017

Hei!

Dette spørsmålet har vi svart på tidligere, så her trekker jeg frem svar som er gitt før:
Narkotiske stoffer virker på forskjellig vis, noen er stimulerende, noen er dempende og noen påvirker sanseopplevelsene. Noen stoffer kan ha flere typer virkninger.
Det kan være individuelle forskjeller og dagsform som slår ut, eller størrelsen på dosen eller hvor rent stoffet er.

Rusmidler virker både på hodet og kroppen når man er ruset, men også ved jevnlig bruk over lang tid. Rusmidler påvirker hjernen slik at vi blant annet får svekket den kritiske sansen, får dårligere koordinasjon og kan bli mer risikovillige mens vi er påvirket, mens langvarig og hyppig bruk vil belaste kroppen på flere måter, alt etter hvilket rusmiddel man bruker.

Lege Dagfinn Haarr har gitt noen eksempler på negative effekter som bruk av narkotiske stoffer kan ha på kroppen:
"Hasjrøyking virker negativt på lungene, men kan også påvirke hjernen slik at det blir vanskeligere å konsentrere seg og å lære og huske nye ting.
Hvis vi ser på stimulerende midler som amfetamin og kokain, så virker de på blodårene, slik at de trekker seg sammen. Det kan føre til at hjertet slår ujevnt, man kan få hjerteinfarkt, og til og med hjerneslag eller hjerneblødninger.
Ved bruk av opioider, som for eksempel heroin, er faren for å få i seg for mye veldig stor. Overdosedødsfall er ofte knyttet til denne gruppen stoffer.

Når man ruser seg, tar man lite hensyn til mat og søvn, og forsvaret mot bakterier og virus kan bli dårlig. Lungebetennelser og alvorlig blodforgiftning er ikke uvanlig hos rusmisbrukere. 
Svært mange rusmisbrukere har veldig dårlige tenner. Bakterier fra slike ødelagte tenner kan gå over i blodbanen og lage betennelser både i hjertet, lungene og i skivene i ryggen. 
Hudsykdommer er også vanlig, særlig hos amfetaminbrukere, fordi de klør i huden. Det kan sette seg betennelse der de har klødd seg. Betennelser i huden etter sprøytebruk er også vanlig. 
Bruk av rusmidler vil alltid kunne innebære en fare for utvikling av avhengighet, som gjør det vanskelig å slutte, selv om man merker de negative konsekvensene. Avhengighet blir også regnet som en sykdom."

Nå har du fått litt informasjon om hvordan narkotika virker på kroppen, både på kort og lang sikt. 
Hvis du vil vite mer, har Helsenorge.no mye informasjon om hvordan de enkelte stoffene virker.


Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut