Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvorfor blir man avhengig?

Hei!

Hvorfor blir man avhengig?

Jente 16

Svar fra ungrus.no 15.03.2022

Hei!

Det å være avhengig av et rusmiddel betyr at man føler at man må bruke det, selv om det går ut over både en selv, familien og økonomien. Dersom man ikke får i seg det rusmiddelet man er avhengig av, kan man få abstinenser. Abstinenser kan være veldig ubehagelige, blant annet svetting, uro, dårlig søvn og mange andre plager. De som har abstinenser, vet at disse forsvinner dersom de inntar rusmiddelet på nytt. Da kan de føle at de blir friske igjen og kan fungere, selv om de da har rusmidler i kroppen.  

Det er mange grunner til at noen blir avhengige. Et senter i hjernen som kalles belønningssenteret er viktig. Det lager et stoff som heter dopamin. Når det stoffet kommer rundt i hjernen, kjenner vi oss glade og lykkelige. Dessuten får vi lyst til å gjøre mer av de tingene som fikk oss til å føle denne lykken. Det finnes naturlige måter å få utløst dopamin på, for eksempel sex, mat, trening og det å være en del av en flokk.
Alle rusmidler gir også en slik utskilling av dopamin, og det er en av grunnene til avhengighet: Lykkefølelsen blir stor til å begynne med, og vi får lyst til å oppleve det enda en gang. Dessverre vil hjernen etter hvert tilpasse seg disse rusmidlene,og da blir det ikke skilt ut så mye dopamin mer. Men da er man blitt avhengig. Men ikke alle blir avhengige. Det ser ut til at arv kan bety en god del, i noen familier er det for eksempel mange alkoholavhengige.

Ett av de stoffene som man lettest kan bli avhengig av, er nikotin. Og da kan det gå veldig fort før man blir avhengig. Mange som prøver snus eller sigaretter er nok ikke klar over det. 

Det er ikke mulig å vite på forhånd hvem som blir avhengige, eller hvor lang tid det tar før man blir avhengig av de ulike stoffene. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege 
Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut