Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvorfor rus?

Hei!

Korfor er rus egentlig til?

Jente 12

 

Svar fra ungrus.no 17.03.2017

Hei!

Takk for et spennende spørsmål!
Hjernen vår er utstyrt med noen belønningsstoffer, som den porsjonerer ut når vi gjør ting som er nødvendige for å overleve som art. Når vi gjør slike ting, får vi en liten dose som gir oss en følelse av glede og velvære. Situasjoner der hjernen skiller ut slike belønningsstoffer kan være når vi har det gøy sammen med gode venner, spiser god mat, er forelsket, har sex eller får til noe vi har strevd med lenge eller at vi vinner en konkuranse. Den følelsen vi får da, er så god at vi får lyst til å gjenta den aktiviteten som gjorde at vi fikk det så bra.

Så fins det stoffer i naturen, som mennesket har funnet ut kan gi en lignende følelse av glede og velvære. De fant ut at man kan få en rus ved å drikke gjæret fruktsaft, bruke cannabis, opiumsvalmue, sopp eller andre ting. Hjernen reagerer på disse rusmidlene ved å frigjøre de samme stoffene som vi kan få på naturlig vis.
Noen av disse rusmidlene ble brukt i religiøse seremonier, for å komme i kontakt med gudene. Vikingene brukte fluesopp for å bli fryktløse når de skulle på plyndringstokt. Øl, mjød og vin ble brukt til fest og høytider.

Flere av de stoffene som i dag brukes som rusmidler, var opprinnelig tenkt som legemidler. Både amfetamin, heroin og ecstasy har en slik opprinnelse. Uttrekk fra opiumsvalmuen, som for eksempel morfin, er fortsatt veldig viktig som smertestillende middel, selv om heroin fra samme plante i dag er forbudt på grunn av faren for avhengighet og overdose. Mange smertestillende og beroligende legemidler kan også gi rus. Felles for rusmidler, på samme måte som belønningsstoffene i hjernen, er at hvis man får en god opplevelse av å bruke dem, får man lyst å prøve dem på nytt. Hvis man gjør dette ofte, kan det skje at man trenger mer av dem for å få samme opplevelse, og det kan etter hvert føre til at noen utvikler avhengighet. 

Håper dette ga deg en liten forståelse for at den naturlige rusen har en funksjon for at vi mennesker skal få lyst til å gjøre ting som gjør at vi overlever som art, og at mennesket har funnet ting i naturen og utviklet stoffer som gir en lignende rusopplevelse.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no
 

 
 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut