Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

MDMA

Hei!

Jeg lurte på hva skjer ved bruk av MDMA?

Gutt 15

Svar fra ungrus.no 22.01.2020

Hei!

MDMA er hovedvirkestoffet i ecstasy, som ofte blir brukt i pilleform. Disse pillene kan ofte være utblandet med andre stoffer som amfetamin, koffein og andre stoffer.
I den senere tid, er det blitt stadig mer vanlig å i stedet bruke MDMA i krystallform eller som pulver. Mange oppgir at de tror de får renere stoff når de bruker dette. Det er uansett vanskelig å vite hva et ulovlig omsatt rusmiddel består av. Enten det er i pille- eller pulverform, vil virkningen av MDMA vare fra 4 til 6 timer.

Forskning.no publiserte 05.03.18 en artikkel om MDMA, hvor følgende informasjon er hentet fra:
Hvis man tar MDMA gjennom munnen, tar det ca en halv time før rusvirkningen kommer. Da går virkestoffene til nervecellene i hjernen. Beskjeder i hjernen overføres ved hjelp av signalstoffer, og MDMA påvirker noen av disse. 
Et av signalstoffene heter dopamin. Det er hjernens belønningsstoff. Det produseres når vi har sex eller spiser god mat, eller når vi lykkes med noe. MDMA-molekylene får hjernen til å produsere mer dopamin. Samtidig blokkerer MDMA hjernens naturlige dopamin-opprydding. Normalt vil overskytende dopamin bli brutt ned, men det skjer altså ikke. Med andre ord svømmer hjernen i belønningsstoffet, og det gir deg følelsen av uovervinnelighet og selvtillit.

MDMA kan også gi følelser av lykke og stor kjærlighet. Det skyldes et annet signalstoff som MDMA også får hjernen til å frigi mer av, nemlig serotonin. Serotonin er med på å styre humøret vårt. Et høyt serotoninnivå kan gjøre oss glade, oppstemte, flørtende og tiltrekkende, og følelsen av forelskelse henger derfor indirekte sammen med serotonin. MDMA hindrer hjernen i å gjenoppta serotonin.

Noradrenalin er et tredje signalstoff som MDMA påvirker produksjonen av. Det er ikke en del av belønningssystemet. Noradrenalin aktiveres når vi opplever fare. Det er med på å styre urinstinktet «kjemp, flykt eller frys». Fordøyelsen stanser fordi blodet går fra fordøyelsessystemet til musklene, blodkarene trekker seg sammen, hjertet begynner å slå raskere og musklene gjør klare seg til kamp. Den energien man føler når man har tatt MDMA kommer av at kroppen kommer i en slags alarmberedskap, med blod- og oksygentilførselen konsentrert omkring musklene.

Hvis du er heldig, kan du danse en hel natt og våkne neste ettermiddag med ømme muskler. Stoffet er ikke direkte avhengighetsskapende på samme måte som amfetamin og kokain. Leger har imidlertid sett eksempler på at folk som fortsetter å ta MDMA, setter belønningssystemet ut av spill. Den naturlige produksjonen av dopamin og serotonin blir rett og slett forstyrret, og det kan føre til depresjon.

I tillegg inneholder hver fjerde MDMA-pille på markedet andre stoffer, viser tall fra danske myndigheter. For eksempel PMA eller PMMA, Para-Methoxymethamphetamine. De bruker lengre tid på å virke og kan gi uregelmessig hjerterytme og forgiftning. (Kilde: forskning.no)

Det går an å bestille test-kits fra private aktører på nettet for å sjekke stoffet. Du kan lese mer om forholdsregler MDMA/ecstasy og test av MDMA på rustelefonen.no. (Endret etter leserhenvendelse med opplysning om mulighet for testing. Publisert 22.01.20)

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut