Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Mistanke om rusbruk

Hei!

Har mistanke at to barn hjemme bruker cannabis. Finner ofte brente skarpe gjenstander og telys rundt i huset, merkelig oppførsel, de er våkne hele natta, vinduer oppe helt selv ved kuldegrader, klarer ikke stå opp. Klarer ikke finne hasj, men tror sterkt på det. Er det da lurt å be politiet å komme og finne det for å bevise det? Jeg er redd at det kan bli for sent en dag....

Annet, 18+

Svar fra ungrus.no 17.12.2019

Hei!

Du har mistanke om at to barn hjemme bruker cannabis, og har gjort funn og sett oppførsel som kan støtte en slik mistanke.
Du sier ingenting om hvor gamle barna er og hva som er din relasjon til dem.
Dersom du er foresatt til dem, er det naturlig at du tar en prat med dem der du sier noe om hva du bekymrer deg for, og hva du har observert som gjør at du er bekymret.
Hvordan har barna det ellers? Går de på skole eller er de i jobb? Klarer de å følge opp de forpliktelsene de har når de, som du skriver, ikke klarer å stå opp? Dersom du ser at fokuset har endret seg og handler mye om rus, er det viktig å sjekke ut hva dette dreier seg om.
Det kan ligge andre ting bak det at en ungdom begynner å ruse seg. Hvis det er tilfelle, må man ta tak i de tingene som er vanskelige, og finne andre måter å håndtere det på. Det kan være lurt å ta kontakt med kommunen og finne ut hvem som jobber med ungdom der dere bor. Da kan du få vite hva som kan tilbys av hjelp, og kan snakke med barna om de har lyst å bli med dit for å snakke med dem.

Det er viktig at du tar tak i dette, slik at de får en mulighet til endre kursen. Mange venter for lenge før de våger å snakke om bekymringsfull rusbruk, og da kan problemene ha vokst seg større enn nødvendig.

Jeg håper du får til en god dialog med barna, og at dere sammen kan finne frem til hva de synes er viktig i livet, og hva de kan gjøre for å holde fast ved det.

Hvis du trenger noen å drøfte situasjonen med, kan du ringe anonymt til RUStelefonen på tlf.: 915 08 588.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no. 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut